Arna Bontemps: Letní tragédie

10. únor 2016

Povídka afroamerického autora z New Yorku.

Poslouchejte na Vltavě 10. února 2016 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 16. února 2016.


Arna Bontemps, jehož život byl ohraničen lety 1902-1973, byl tak trochu stranou aktivního literárního dění - byť byl literaturou obklopen. Pracoval totiž 25 let v knihovně.

Je známý spíše jako komentátor děl jiných autorů, editor antologií, spisovatel knih pro mládež. Známe jeho knihu esejů Harlemská renesance ve vzpomínkách z roku 1972 a román Černý hrom z roku 1936.

03564450.jpeg

Povídka Letní tragédie se odehrává kdesi na americkém Jihu, odkud se starý černošský pár chystá na svou poslední cestu. Má to být cesta nejspíš do nějakého pečovatelského domu, ale na tom příliš nezáleží, protože všechno dopadne jinak. Povídka je působivá tím, jak se v ní nic neřekne přímo. O to hlubší je dosah oné „letní tragédie“.


Autor: Arna Bontemps Překlad: Michael Žantovský Připravila: Jiřina Tejkalová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.