Arkadij Averčenko: Kámen na krku

29. září 2014

Vladimir Iljič Lenin ho nazval zuřivým psem, uboze vyjícím do plamenů Revoluce. Čím si to ruský spisovatel Averčenko vysloužil?

Poslouchejte na Vltavě 29. září 2014 v 9:30.


Ruský spisovatel Arkadij Timofejevič Averčenko se narodil 27. března (podle gregoriánského kalendáře) roku 1881 v Sevastopolu a zemřel 12. března roku 1925 v Praze. Nedokončil gymnázium a od patnácti let pracoval jako písař a úředník.

V roce 1897 odjíždí pracovat do Donbasu a asi v roce 1900 do Charkova. Zde otiskl v novinách Jižní kraj svou první povídku Jak jsem pojistil život. V letech 1906–1907 přispíval do místních humoristických časopisů Štyk a Meč.

V roce 1908 odjíždí do Petrohradu, kde se stal sekretářem časopisu Satirikon a Nový Satirikon. Od roku 1913 byl pak jeho redaktorem.

Říjnovou revoluci nepřijal. V srpnu 1918 zastavili bolševici vydávání časopisu Nový Satirikon. Na podzim 1918 uprchl Averčenko na jih do Sevastopolu, kde se angažoval v novinách proti bolševikům. 15. listopadu 1920 byl Sevastopol dobyt Rudou armádou. Averčenko odjel jednou z posledních lodí do Konstantinopole.

V červnu 1922 přijel do Prahy, kde zůstal až do své smrti. Pohřben je na Olšanských hřbitovech.


Účinkuje: Marek Holý Autor: Arkadij Timofejevič AverčenkoPřeklad: Libor DvořákPřipravila: Jiřina TejkalováRežie: Dimitrij Dudík

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.