Argo v peřejích času

10. prosinec 2002

Nakladatelství Argo, které se v průběhu své desetileté existence etablovalo jako jedno z našich předních nakladatelství, expandovalo vydáním dvou titulů světoznámého anglického astronoma Stephena Hawkinga - Stručné historie času a Vesmíru v kostce - za hranice svého dosavadního edičního zaměření na beletrii, historii, sociologii a výtvarné umění směrem k přírodním vědám.

Se Stručnou historií času se mohl český čtenář již seznámit. Před jedenácti lety vyšla poprvé v mladofrontovní edici Kolumbus. Nové vydání - opět v překladu Vladimíra Karase - je rozšířeno o autorovu předmluvu rekapitulující aktuální vývoj teoretické fyziky a kapitolu věnovanou cestování časem prostřednictvím tzv. černých děr, od staršího vydání se ovšem liší především svou bohatou obrazovou dokumentací. Prakticky na každé straně najdeme hned několik barevných fotografií či ilustrací, které názorně přibližují tajemství času a prostoru, rozpínajícího se vesmíru, elementárních částic či černých děr i dosud nenaplněný sen vědců o spojení kvantové mechaniky s teorií relativity a dalšími poznatky soudobé fyziky v jednu jedinou, tzv. sjednocenou teorii. Estetická hodnota zobrazení i kvalitní tisk na křídovém papíru činí z tohoto bestselleru, který již vyšel ve čtyřiceti jazycích v počtu dvou milionů výtisků, takřka výtvarný artefakt.

Dvoustrana z kapitoly Tvar času z Hawkingovy knihy Vesmír v kostce

Stejné kvality (a také stejný větší čtvercový formát) má i Vesmír v kostce - nejnovější Hawkingovo popularizační dílo (v Anglii vyšlo vloni). Teoretický fyzik a profesor matematiky v Cambridgi, upoutaný na invalidní vozík, v něm svým brilantním a vtipným stylem vypráví o tom, jaký dává teorie realitivity času tvar, o možných historiích vesmíru, o naší schopnosti předpovídat budoucnost. Zamýšlí se i nad tím, zda by se mohla vyspělá civilizace vrátit do minulosti a také nad rychlostí a složitostí rozvoje biologického a elektronického života.

autor: Bronislav Pražan
Spustit audio