Antonin Artaud: Alchymistické divadlo

23. březen 2020

Z teoretické stati francouzského divadelníka čte Miroslav Táborský. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Miroslav Táborský
Připravil: Jiří Vondráček
Překlad: Jan Kopecký
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2006

„Tam, kde vládne jednoduchost a řád, nemůže podle všeho být ani dramatu, a pravé divadlo [...] se rodí z anarchie, která se organizuje po filosofických zápasech“, to už jsou slova jednoho z nejvlivnějších divadelních vizionářů 20. století Antonina Artauda.

Z proslulé knihy Divadlo a jeho dvojenec vybíráme kapitolu Alchymistické divadlo, jejíž název mluví sám za sebe. Divadlo se má ve svém snažení podobat alchymii, kde alchymické symboly obkreslují život. I divadlo má být dvojencem života – ovšem ne „lichou, a oslazenou, neúčinnou kopií, [kterou] se krůček za krůčkem stalo, nýbrž [dvojencem] té jiné skutečnosti, nebezpečné a prapůvodní, kde Principy, sotva vystrčí hlavu, už zase jako delfíni se honem noří do temnoty vodstev.“

autor: jvk
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.