Anton Medowits: Spoločenstvo

27. říjen 2015

Jaké to je, když máte konečně volný večer, ale neodbytný soused vás vyzve k účasti na domovní schůzi? Tak přesně o tom je veršovaná eskapistická eskapáda slovenského dramatika.

Poslouchejte na Vltavě 27. října 2015 ve 21:30.


Za pseudonymem Anton Medowits se skrývá Vladimír Janček, kterého si naši posluchači pamatují jako autora adaptace Charmosvých povídek v inscenaci Monstrproces, kterou jsme vysílali v loňském roce v rámci Česko-slovenského týdne.

Narodil v roce 1974 v Myjavě a dětství prožil v Brezovej pod Bradlom. Je absolventem oboru Dějiny umění a kultury na Trnavské univerzitě. Krátce působil jako kritik výtvarného umění, později se začal věnovat reklamnímu průmyslu. Od studentských let píše krátké poetické a dramatické útvary ovlivněné nonsensovou poetikou divadla malých forem. Je autorem několika rozhlasových her pro Slovenský rozhlas, spoluautorem (s D. Vicenom) a dramaturgem inscenací trnavského amatérského divadla DiSK, spoluautorem (se Z. Ferenczovou) divadelních her Rečičky a Solitaire.sk (tato hra zvítězila v soutěži Dráma 2007 a byla přeložena do několika jazyků), autorem textů postšansonové hudební skupiny Saténové ruky. Z maďarštiny přeložil (s E. Andrejčákovou) básně E. Kukorellyho a D. Varró. Vydal dvě sbírky krátkých poetických textů Motýľov (LCA, Bratislava 1999) a Kocúrov (LCA, Bratislava 2009).


Účinkují: Pavol Plevčík, Rastislav Sokol, Laco Konrád, Jozef Benedik, Igor Krempaský, Ján Mistrík a Ľubica Očková

Autor: Anton Medowits Produkce: Silvia LukáčováDramaturgie: Ján ŠimkoHudební dramaturgie: Katarína BielčíkováZvuk: Peter PištekRežie: Laco Kerata

Připravil Slovenský rozhlas pro RTVS v roce 2015.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.