Anders Hammarlund: Kulturní zvraty

12. listopad 2009

Švédský muzikolog Anders Hammarlund je autorem knihy Kulturní zvraty s podtitulem Hudba a politika ve Střední Evropě. Do středu pozornosti staví autor v této knize zejména vztahy - vztahy hudby k politice, ekonomii, ideologii a životnímu stylu. Nezaměřuje se na výklad či analýzu jednotlivých hudebních děl či tvůrčích procesů, ale spíše na proměnu společenských podmínek hudebního života ve Střední Evropě. Několik ukázek z knihy Kulturní zvraty vybrala a přeložila literární historička a překladatelka Miloslava Slavíčková.

Autor určitou dobu působil jako producent ve švédském rozhlase. Zde byla jeho hlavním zájmem Střední Evropa, její etnická a kulturní identita, dějiny umění, hudby i politické dějiny.

Jako muzikolog a docent univerzity v Uppsale je Anders Hammarlund (anders hamarlund) autorem několika knih, z nichž tři se cele nebo částečně zabývají kulturou českou.

V knize z roku 2003 o švédském učenci a všeumělci Carlu Gustavu Haereusovi (karlu gustavu hereusovi), Dobrodružství v jednom státě s podtitulem Ze Stockholmu k císařskému dvoru ve Vídni se vyznává z nadšení českým barokem. Další autorovou knihou, nám věnovanou, jsou Moravské osudy, obsahující portréty velkých osobností narozených na Moravě, ať už Čechů, Němců či Rakušanů. Figurují tu: Gustav Mahler, Sigmund Freud, Tomáš Masaryk, Leoš Janáček, Alfons Mucha, Gregor Mendel, Adolf Loos, Josef Maria Olbrich, Guido Adler, Alfred Roller a další významné osobnosti. V roce 1998 vyšla Hammarlundova kniha Kulturní zvraty s podtitulem Hudba a politika ve Střední Evropě. Autor v předmluvě říká, že je to sice kniha o hudbě, ale zajímá se především o postavení hudby ve společnosti. Do středu pozornosti staví zejména vztahy - vztahy hudby k politice, ekonomii, ideologii a životnímu stylu. Nezaměřuje se na výklad či analýzu jednotlivých hudebních děl či tvůrčích procesů, ale spíše na proměnu společenských podmínek hudebního života ve Střední Evropě. Zabývá především kulturou českou, ale věnuje se i Slovensku, Polsku a Maďarsku.

Ukázky z knihy Kulturní zvraty do pořadu Psáno kurzívou vybrala a přeložila literární historička a překladatelka Miloslava Slavíčková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.