Americana čili americké něco

27. březen 2013

Když v 60. letech vyšel v magazínu Melodie článek o nových amerických kapelách Paul Butterfield Blues Band, Electric Flag, Buddy Miles Express nebo Blood Sweat and Tears, než by se autor Alexander Goldscheider pokoušel jejich "docela jiné" blues definovat, raději zvolil titulek Americké něco.

O třicet let později vznikl ve Spojených státech ten samý problém: jak pojmenovat nečekanou vlnu zájmu o country, bluegrass a folk, nicméně bez potřeby respektovat žánrové hranice a nutnosti držet se zkrátka při používání punku, elektroniky, hip hopu, psychedelie, klezmeru nebo jazzu. Také akustické styly z pravěku americké hudby dostaly moderní, pro někoho až opovážlivě drzou podobu a média nestíhala vymýšlet nebo přebírat nové značky: alternativní a progresivní country, dirty blues, cowpunk, freak folk, psychedelic folk, twang core, banjopunk nebo no depression.

Hlava z toho šla kolem a tak musel přijít zastřešující termín americana, pod který se vešli jak alternativci, tak raný rock´n´roll, rockabilly nebo staří countryoví, folkoví a bluesoví harcovníci. Zkrátka úplně všichni: bez rozdílu žánru, věku a zásluh. Termín americana se ale ujal i jinde ve světě, kde se hraje country s bluegrassem, například v Austrálii nebo Kanadě.

Výhody rozptylu v americana využije i tento díl Čajovny, který připravil Jiří Moravčík. Představí vám ode všeho něco a zároveň namíchané dohromady. Čekají vás nové nahrávky Otise Taylora, Sallie Ford, Carrie Rodriguez, Emmylou Harris nebo skupin Old Man Markley, King Gizzard & the Lizard Wizard a Agnostic Mountain Gospel Choir.

Sallie Ford & The Sound Outside

Žárlivost je nezkrotné zvíře a přesně taková bestie žije i ve mě, říká americká kytaristka a zpěvačka Sallie Ford. Jako by k nám vypadla z padesátých let. Demode šaty, velké brýle a výrazná rtěnka. Na její drobnou postavu má neuvěřitelně rašplovitý hlas, však se také hlásí k odkazu Toma Waitse. Kapelu nazvala The Sound Outside a věděla proč. Společně jsou skutečně úplně mimo dnešek, protože naskočili na vlnu nabroušeného rock´n´ rollu, rockabilly a country blues. Nové album nazvali Untamed Beast.

Agnostic Mountain Gospel Choir

"Pokoušíme se exhumovat temné country blues těžící z ducha Charley Pattona, Roberta Johnsona a Sony House. Přidej si k tomu Reverenda Gary Davise, přihoď pár banjo drtičů z Apalačských hor, Led Zeppelin, rumunské cikány, všechno přefiltruj přes Toma Waitse a Cpt.Beefhearta a vyjdou ti Agnostic Mountain Gospel Choir," řekl banjista, slide kytarista a zpěvák Judd Palmer. Čtyřčlenný kanadský kvartet patří do bluesového undergroundu a po letech odmlčení loni natočil album krvavých a pekelných balad Campfire Tales v těsné spolupráci s Jacksonem Phibesem, kytaristou a zpěvákem horror-rockové skupiny The Forbidden Dimension.

Otis Taylor

Třinácté album My World Is Gone svérázného bluesmana tematicky míří do historie amerických Indiánů. Natočil ho s kytaristou a zpěvákem Mato Nanji z kmene Nakota. "Přišel za mnou a povídá: můj svět je pryč. Jednoduchost a upřímnost těchto slov byla tak tíživá, že jsem hněd věděl, o čem budu psát," vysvětlil svůj důvod Otis Taylor.

Český rozhlas Vltava, 27. března od 19 hodin!

Spustit audio