Alphonse Daudet: Obrana Tarasconu

9. květen 2020

Josef Somr vypráví povídku francouzského spisovatele. Jedno z tartarinovských dobrodružství poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Josef Somr
Připravil: Petr Turek
Překlad: Jaroslav Šonka
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2009

Klasik francouzské prózy druhé poloviny 19. století Alphonse Daudet (1840–1897) je znám především svou prvotinou Listy z mého mlýna a Podivuhodnými dobrodružstvími Tartarina z Tarasconu (1872). Bodrý Tartarin svými smyšlenými hrdinskými činy vytváří celé legendy. Nemyslí si ovšem o sobě, že lže, neboť, jak říká autor, „člověk z jihu nelže, ale mýlí se. Neříká vždycky pravdu, ale věří, že ji říká... Jeho lež je určitý druh přeludu.“

Próza s názvem Obrana Tarasconu je vybrána z Daudetových Pondělních povídek a patří k základním pilířům tartarinovské mytologie. Patrné jsou ovšem ozvuky francouzsko-pruské války 1870.

Daudetův svěží styl se stal jedním ze vzorů francouzské moderní prózy a jeho texty patří do zlatého fondu francouzského písemnictví 19. století.

autor: tur
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.