Alois Jirásek: Magdalena Dobromila Rettigová. Vlastenecká veselohra o trampotách s láskou

26. červen 2022

Historická veselohra z časů, kdy v Litomyšli působila česká vlastenka a autorka dodnes známé kuchařky Magdalena Dobromila Rettigová. V hlavní roli archivní inscenace z roku 1948 účinkuje Růžena Nasková. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Anna Marešová
Osoby a obsazení: M. D. Rettigová, choť radního (Růžena Nasková), Dr. Plavec, lékař (Jiří Steimar), Lenka, jeho nevěsta (Sylva Langová), Ančka, jeho hospodyně (Jaroslava Drmlová), Dr. Gülich, notář (Bedřich Vrbský), Roubal, pojezdný (Jaroslav Semík), Václav Valenta, myslivec (Emil Konečný), Aktuár Roubínek (Ludvík Řezníček), jeho žena (Štěpánka Holečková), Rollerová, její přítelkyně (Světla Svozilová), obuvník Chadima (Artuš Kalous), obuvník Rejsek (Antonín Zíb), Týny (Ludmila Stambolieva) a Frony (Jindra Hollmanová)
Režie: Bohuš Hradil
Natočeno: v roce 1948

Čtrnáct let prožil Alois Jirásek v Litomyšli, kde působil jako profesor českého jazyka, dějepisu a zeměpisu na tamějším gymnáziu. Když v roce 1874 do východočeského města přišel, ještě se mohl setkat s pamětníky, kteří Magdalenu Dobromilu Rettigovou osobně znali. Mezi uctivými a vřelými vzpomínkami si Jirásek vyslechl i několik štiplavých a uštěpačných. Svědčily o tom, že osobnost i působení vlastenecky probuzené Rettigové, nebylo všude přijímáno s pochopením.

Čtěte také

V roce 1900, v době, kdy už byl dávno součástí pražského literárního a uměleckého života, se k litomyšlskému působení Rettigové vrátil. A napsal historickou komedii, ve které slavná česká buditelka a učitelka mladých dívek pomůže vyřešit milostné trampoty mladé Lenky, rozhodující se mezi sňatkem z rozumu a sňatkem z lásky.

Hru autor věnoval Haně Kvapilové, která při premiéře 23. března 1901 hrála titulní roli v režii Jaroslava Kvapila. Za první světové války bylo uvádění veselohry cenzurou zakázáno pro její vlastenecké vyznění.

Od paní Pláničkové mám, že Rettigová, umírajíc žádala, aby ji snesli z postele a položili na podlahu. Učinila podobně jako Libuše, o které pověst vypravuje, že vidouc blížící se smrt, položila se na zemi a zemřela… Po letech, když už jsem byl nějaký rok v Litomyšli, nalezli v domě bývalé dívčí školy pod fortnou blíže špitálského kostelíka, kde Rettigová zemřela, v nějaké komoře zapomenutou truhlu a v ní leccos z domácnosti M. D. Rettigové, jmenovitě různé nádobí… Městská správa pak mne laskavě vyzvala, abych si, co chci, vybral z toho na památku. Vzal jsem si hliněnou, pěknou konvici empirového rázu na čaj. Po letech, to již v Praze, nabídl jsem ji druhé, nezapomenutelné M. D. Rettigové, paní Haně Kvapilové, jež tak znamenitě hrála v mé veselohře titulní úlohu, a paní Kvapilová přijala starou konvičku do svých sbírek.
Alois Jirásek: Z mých pamětí

Rozhlasovou inscenaci v roce 1948 natočil režisér Bohuš Hradil. V roli Magdaleny Dobromily Rettigové účinkuje Růžena Nasková, která si v letech 1947–1948 českou vlastenku zahrála i v inscenaci pražského Národního divadla.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.