Alf Carlsson, Jiří Kotača Quartet: Journeys

20. únor 2020

Debutová nahrávka souboru Jiří Kotača Quartet, který spojil síly se švédským kytaristou a skladatelem Alfem Carlssonem. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Většina hudebních témat kvartetu Carlssona a Kotači působí velmi uvolněně a plynule přecházejí do improvizací. Zvláštní pozornost je věnována rytmické složce, tak aby se neopakovala a přinášela nové impulzy a změny. Například ve skladbě Efemerl se metrum mění téměř v každém taktu. Přesto je celková struktura, dynamické změny a hudební barva jasně a logicky řetězená a kompaktní. Z nahrávky čiší poctivá kolektivní práce, nedá se říci, že některý nástroj si uzurpoval právo být dominantním prvkem, daleko větší roli má smysl pro detail, drobnokresbu v dynamických nuancích a společném feelingu. V květnu plánuje kvartet turné a chce také posunout zvuk kapely více elektrickým směrem. Nechme se tedy překvapit, protože to, co zatím předvedli na albu Journeys, je více než dobré vykročení na společnou cestu. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Amplion Records.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.