Alessandro Vezzosi: Michelangelo je v dnešním světě stále přítomný

2. listopad 2017

Tématem ranní Mozaiky byl i jeden z velikánů italské renesance - Michelangelo Buonarroti. Nakladatelství Odeon vydalo unikátní publikaci věnovanou jeho životu i dílu. Nabízíme Vám rozhovor s jejím autorem, italským badatelem Alessandrem Vezzosim.

Sochař, architekt, malíř, básník i filosof - to všechno byl Michelangelo Buonarroti. Komplexní portét jedné z největších postav vrcholné italské renesance nyní přináší kniha „Dokonalý Michelangelo“. Přední italský odborník na renesanční umění Alessandro Vezzosi ji vytvořil společně s dalšími renomovanými badateli, kteří se k umělci přiblížili z odvážných a nečekaných hledisek. Kniha s bohatým obrazovým doprovodem a černobílými fotografiemi Aurelia Amendoly navíc přináší i řadu nových poznatků a faktů o Michelangelově životě a díle. Nejen o nich mluvila s Alessandrem Vezzosim při jeho návštěvě Prahy Markéta Kaňková. Na úvod rozhovoru se ho zeptala, z jakých úhlů pohledu autoři Michelangelovo dílo analyzují a jaká témata v knize otvírají.

Stvoření Adama, Michelangelo

Z jakého úhlu pohledu Michelangelovu osobnost i dílo v monografii nahlížíte a přibližujete?

Především je to poprvé, kdy se tímto způsobem představuje umělec, jako je Michelangelo, komplexně, ve všech aspektech, a to jak ve vztahu k minulosti, tak i k přítomnosti. Kniha podává svědectví nejen o jednotlivých oblastech Michelangelova působení a vlivu – tedy o malířství, sochařství, poezii, architektuře - ale i o jeho životě, o ekonomických stránkách jeho existence a tak dále. To vše má svůj význam, protože v knize směřujeme až do současnosti a soustředíme se i na vliv Michelangela na tvorbu moderních umělců dvacátého století. Je nesporné, že Michelangelo, stejně tak jako Leonardo, jsou v dnešním světě stále přítomní a mají na současné umělce velký vliv.

V knize přinášíte řadu nových poznatků o Michelangelově životě i díle. Co vše o tomto renesančním gigantovi objeví čtenář v publikaci Dokonalý Michelangelo nově? A co vy sám považujete za největší objev?

Faktem je, že v této knize skutečně zdůrazňujeme všelijaké nové objevy, které se týkají Michelangelova díla. Například zmiňujeme ta, která dosud nebyla identifikována nebo publikována. U řady z nich není autorství ještě úplně jasné, ale předpokládá se. Proto o nich také hovoříme s otazníkem. Pro mě osobně je velmi objevná například studie Raba Hatfielda nazvaná Majetek hvězdného Michelangela. Michelangelo byl ve své době pravděpodobně nejbohatším umělcem na světě, a to až do doby Rubense a Berniniho. Jedna z jeho prvních zakázek, kterou získal ještě jako jednadvacetiletý, mu vynesla honorář ve výši sedminásobku ročního platu dělníka. Kniha obsahuje i významnou studii Gabriella Morolliho, což je badatel, který bohužel nedávno zemřel. Podařilo se mu sestavit jakýsi abecedář architektonického názvosloví a architektonických prvků, které sám Michelangelo vytvářel. Je to něco naprosto originálního.

Kniha Nekonečný Leonardo nabízí dosud nejucelenější pohled na renesančního mistra

Alessandro Vezzosi

Tématem dnešní ranní Mozaiky byl i jeden z velikánů italské renesance - Leonardo da Vinci. Nakladatelství Odeon vydalo unikátní publikaci věnovanou jeho životu i dílu.

Michelangelo byl velkým obdivovatelem, milovníkem a znalcem antiky, bohatě z ní ve své tvorbě čerpal. Věnujete se v knize i tomuto aspektu?

Samozřejmě. Jedna z badatelek a autorek publikace Marina Matteiová na příkladech celé řady Michelangelových děl odhaluje právě to, jakou úlohu v nich hrála antická tradice. Zároveň se ale zaměřuje i na analýzu toho, jakým způsobem Michelangelo antiku rozkládá a zase skládá. Jisté je, že Michelangelo s antikou vedl tak sebevědomý, hravý a tvořivý dialog jako nikdo před ním ani dlouho po něm.

V knize dáváte velký prostor i Michelangelovu básnickému umění.

Ano, básně tvoří podstatnou část Michelangelova díla i Michelangelovy kreativní osobnosti. V knize představujeme rukopisy těchto poetických výtvorů, každý z nich je opatřen skicami a poznámkami autora. Básně jsou tu zároveň uvedeny v přepsané a přebásněné podobě s odborným komentářem.

Michelangelo: Studie Adama k nástěnné malbě v Sixtinské kapli, 1511

Podstatný je v této knize nejen text, ale i vizuální stránka, která se dá jednoznačně označit za výpravnou. Obsahuje nejen řadu kvalitních reprodukcí, Michelangelovo dílo tu velkolepě dokumentují i černobílé fotografie Aurelia Amendoly.

Ano, tato kniha nemluví jen textem, ale výrazně hovoří i obrazem. Skvělé černobílé fotografie Aurelia Amendoly jsou podstatnou součástí, jsou to umělecká díla sama o sobě, Amendolovi se v nich podařilo vystihnout výjimečnost a velikost děl tohoto renesančního umělce.
V jakém bodě se nyní nachází bádání o Michelangelovi? A kam přesně směřuje?

Kniha Dokonalý Michelangelo je celá postavena na znovuobjevení tohoto umělce, na dobrodružné výpravě za ním. Synteticky pojednáváme o bádání minulém, současně ale podáváme i obraz o současném stavu výzkumu a naznačujeme, kudy by se cesta měla ubírat v budoucnu. V dalších letech se bude výzkum zaměřovat především na ztracená díla, o kterých se ví, že existují, ale neví se přesně kde. Bude se také jednat o výzkum řady dokumentů, které dosud nebyly řádně zanalyzovány a zdokumentovány. Myslím si, že badatelé se v budoucnosti budou soustředit především na Michelangelovy kresby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.