Alena Wagnerová: Půl roku na útěku před smrtí

27. listopad 2017

Premiéra experimentální povídky současné české autorky o tom, jak lze také vnímat vlastní stáří. On-line k poslechu do neděle 3. prosince 2017.

Deník, diář, zápisník, poznámky, sešit, čas, váza, těžítko, pero

Když je člověku osmdesát, přemýšlí o světě mnohdy jinak. Kolik času ještě na zemi mám? Je tohle naposledy, kdy vidím moře? Co tu po mně zůstane? Jak to, že se stále necítím až tak stará? To jsou otázky, které si klade vypravěčka z povídky Půl roku na útěku před smrtí. Alena Wagnerová se tu však nevydala vyšlapanou cestičkou povídkářů. Její text daleko více připomíná deníkové zápisky, které ale tvoří jeden velký celek.

11.1. Jenže pro budoucnost nám chybí dobrá nálada.
13.1. A kdo chce dělat revoluci, musí mít rád lidi.
14.1. Na orchideji na mém okně dozrál další květ. Jeden po druhém mne budou provázet celý rok. Orchidej neví, co je spěch.
15.1. Spiritualita není možná bez lásky. Příčina smrti: Nelaskavost.
17.1. Dost mi toho napadá, ale píšu hrozně pomalu, ještě pomaleji, než své květy rozvíjí orchidej. Můj život se skládá ze samých poznámek.

00635436.jpeg

Autorka se narodila v roce 1936 v Brně, kde také vystudovala biologii a pedagogiku. Nejprve se živila jako dramaturgyně, ale od šedesátých let je publicistkou na volné noze. Zároveň se v té době částečně přesunula do Saarbrückenu a dodnes ho střídá s Prahou. Kromě povídek je autorkou biografie české baronky a mecenášky Sidonie Nádherné a dlouhodobě se zabývá také osudem Mileny Jesenské.

Pustit se břehu a zestárnout s Vltavou

Staří lidé

Od pondělí 27. listopadu se zapojujeme do rozhlasového tematického Týdne stáří. Všechny stanice Českého rozhlasu – každá podle svého – se budou zabývat stářím jako životní etapou i společenským statutem. Nám přísluší věnovat se tématu stáří jako východisku umělecké tvorby, jako kulturnímu fenoménu. Čeká nás něha i naděje, hravost i nadsázka a vyhýbat se nebudeme ani bolesti.

Účinkuje: Růžena Merunková
Režie: Apolena Novotná

Natočeno v roce 2017.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio