Albert Camus: Mor

4. únor 2017
Hry a četba

Město Oran postihne mor. Zavedená karanténa město neprodyšně uzavře. Někdo rabuje, jiný zkouší utéct, někdo bojuje, další pomáhá. Je možné boj s nemocí vůbec dobojovat, nebo mor nosíme stále v sobě? On-line k poslechu do pátku 10. února 2017.

„Pro člověka není svobody, dokud nepřekoná svůj strach ze smrti. Ne však sebevraždou. Kvůli jeho překonání se nesmí vzdát sebe.“ Tento zápis z Camusova deníku z roku 1943 by mohl být jedním z klíčů k pochopení románu Mor, jehož dramatizaci nabízí Vltava k poslechu.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Lékař Bernard Rieux najde před svou ordinací mrtvou krysu. V následujících dnech začnou krysy houfně vylézat ze svých děr a kanálů a umírají na chodníku. Brzy se příznaky podivné epidemie objeví i u lidí. Rieux se jako první setkává s případy onemocnění morem, ale jeho varování nikdo nebere vážně. Teprve když mor propukne v plné síle, městská rada město hermeticky uzavře – nikdo nesmí ven a nikdo nesmí dovnitř. Epidemie zatím mění celou společnost, jedni zatracují boha, druzí ho nacházejí, jedni rabují, další pomáhají... Doktor Rieux a skupina jemu blízkých, velmi rozmanitých lidí začíná svůj boj proti moru.

Druhé románové dílo Alberta Camuse (po Cizinci z roku 1942) okamžitě získalo věhlas a mimo jiné i Cenu kritiků. Jeho děj zasadil autor do alžírského města Oran. Znal ho důvěrně ze svých pobytů a byla mu známá i historie zdejší cholerové epidemie. Ta zabila krátce po francouzské kolonizaci v roce 1849 většinu obyvatel města. Camus přesadil děj do roku 1940. To možná přispělo k tomu, že román byl často zjednodušujícím způsobem vykládán jako zpodobnění vichistického kolaborantského režimu, či přímo fašismu a odporu proti němu. „Boj s morem není dobojován, protože ho nosíme stále v sobě,“ poznamenal autor na závěr knihy a je na každém z čtenářů, s čím konkrétně si mor spojí.


Osoby a obsazení: Rieux (Ivan Trojan), Tarrou (František Němec), Grand (Jan Hartl), reportér (Jan Pokorný), reportérka (Ivana Denčevová), expert (Martin Finger), Rambert (Ivan Řezáč), Cottard (Tomáš Töpfer), soudce Othon (Pavel Rímský), Castel (Ladislav Frej), Paneloux (Michal Pavlata), Španěl (Jaroslav Kepka), domovník (Oldřich Vlček) a další

Autor: Albert Camus Překlad: Milena TomáškováDramatizace: Jan VedralHudba: Kryštof MarekDramaturgie: Hynek PekárekRežie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2012.

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.