Aktuální, interaktivní, moderní. Festival Opera Nova zahájí česká premiéra Ligetiho Le Grand Macabre

14. červen 2024

První dva ročníky tohoto festivalu se uskutečnily v letech 2018 a 2019. Letos přináší Opera Nova do Prahy nejen řadu pozoruhodných operních novinek, ale i inovativní festivalový koncept, který propojuje operní tvorbu s dalšími druhy moderního umění a tématy, která hýbou současným světem.

Festival zahájí 14. června česká premiéra opery György Ligetiho Le Grand Macabre, kterou uvede Jiří Rožeň, umělecký kurátor festivalu. Podrobnosti k tomuto projektu i k programu celého festivalu nám řekl jeho výkonný manažer a umělecký spolukurátor Maxim Belčikov.

Opera Národního divadla a Státní opera představí nejen nejvýznamnější operní díla 20. a 21. století, ale i nová díla na objednávku Národního divadla. Tento ročník se zaměří na celospolečenská témata jako sociální nerovnost, předsudky, postavení žen ve společnosti a duševní zdraví. Reflektovány budou i významné historické události, jako je například 100 let od úmrtí Franze Kafky.

György Ligeti

Mladý český skladatel Jiří Trtík vytvořil na objednávku Národního divadla novou operu Kafkův dopis otci (15. a 20. 6.), ve Vídni žijící český skladatel Šimon Voseček pak scénické oratorium Stvůry (17. 6.). V české premiéře zazní rovněž operní dílo, které si získalo mimořádnou pozornost operního světa v nedávné době. Komorní opera The Yellow Wallpaper (18. 6.) mladé britské skladatelky Dani Howard byla v loňském roce úspěšně uvedena v legendárním londýnském divadle Sadler’s Wells a také v rámci Copenhagen Opera Festival. Speciálně k příležitosti letošního festivalu Opera Nova vznikla také dětská opera Motýli z Terezína (18. a 19. 6), kterou vytvořil nadějný francouzský dirigent a skladatel Charles Baumstark.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související