Akademikem snadno a rychle

4. říjen 2006

"Jak si kdo ustele, tak si lehne", praví staré české přísloví. A jiné, že "bez práce nejsou koláče". Jenže dobře poležet si chce každý, dopřát si něco na zub také. Zato stlát, tedy zasloužit si to či ono vlastním úsilím, už každý nehodlá.

Chcete například zaručeně zhubnout? Tak si kupte ten či onen přístrojek - třeba teleshopping vám dobře poradí. Přístrojek vás bude hníst či zpracovávat elektrickými impulsy a ani se nenadějete, budete hubení a vysportovaní jako ti atleti na obrazovce, co přístrojek předvádějí. Nesupí, nepotí se, nenamáhají. Sedí uvolněně v křesle, pijí kávu a listují si v časopisech. Cvičí, aniž by se museli pohnout, tělo se jim krásně formuje jaksi mimochodem.

Na podobném principu "všechno jde samo" fungují četné diety. Můžete při nich jíst, co máte rádi, nijak se neomezujete. Stačí, že se řídíte tím či oním speciálním stravovacím systémem. Vyvinul ho zpravidla americký lékař, který část života strávil v amazonských pralesích. Vy poslechnete jeho rad, nebude se ani chvíli trápit hlady nebo pojídat něco, co vám nechutná, a přece vaše tloušťka bude mizet stejně rychle jako sníh na jaře.

Ani s učením, zejména jazyků, nebudete mít starosti, když použijete správné metody. Vzpomínám si, jak se svého času psalo o učení ve spánku. Adept vědění ulehl, ve spánku se podrobil příslušné proceduře, a ráno znal množství slovíček. Viděl jsem také knížky nazvané příznačně "Anglicky bez učení". Ano, všechno se dá zařídit, jen vědět, jak na to.

Příklady, které jsem uvedl, jsou nicméně svým způsobem poctivé. Buď zhubnete, nebo ne. Buď se cizí jazyk naučíte, nebo budete dál oslňovat cizince rodnou češtinou. V poslední době jsem však zaznamenal několik e-mailů, které dilema "jak něčeho dosáhnout, a nic pro to neudělat" řeší zásadně a definitivně - alespoň v určité oblasti. V jedné takové anglicky psané nabídce se píše: "Akademický univerzitní titul. Bez zkoušek, docházky, knih. Získej za pár dní svůj diplom v kterékoli zemi světa. Napiš - už na tebe čeká".

Tahle hra s falešným akademickým titulem má stejný cíl jako ohlupování zázračným zhubnutím či úžasnou znalostí jazyků: jde o to být rychle někým, aniž by se takovému přání cokoliv obětovalo.

Současně však vidím i určitý rozdíl - a to nejen v tom, že přijímat falešné diplomy je už ve srovnání s reklamním balamucením čistý podvod. Kdo se nechá obelstít nereálným očekáváním, sám pozná, že naletěl. Je-li však možné těžit z nikdy nenabytého vzdělání, máme před očima přízračný obraz světa, v němž skutečné znalosti ztratily hodnotu. Anebo, říkám si, ji už leckdy ani nemají. Hodnotou je předstírání.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.