Adopce na dálku očima Olgy Sommerové

15. květen 2004

Režisérku Olgu Sommerovou to táhne do východních koutů Evropy - pro filmaře je tu prý neustále posvícení. "Mám ráda celý východ - od Podkarpatské Rusi, přes Ukrajinu, až po Rusko. Před časem jsem točila film o volyňských Češích, kteří žili na Ukrajině, a zamilovala jsem si je," popisuje dokumentaristka svůj vztah k této části světa.

Nový film Děti pod Karpaty věnovala Podkarpatské Rusi, konkrétně rodinám dětí, které jsou "adoptovány na dálku" z České republiky (což v praxi znamená, že zájemci přispívají zmíněným dětem šesti tisíci korunami ročně na šaty, jídlo a učební pomůcky).

Spolu s pracovníky ostravsko-opavské Diecézní charity se mezi tyto rodiny česká filmařka vypravila a byla doslova unešená: "Všichni jsme byli z tamních lidí a jejich života nadšeni. Obyvatelé Podkarpatské Rusi jsou jiní, než na jaké jsme zvyklí u nás. Byli k nám ohromně vlídní a vstřícní, přestože jsou chudí. Z jejich chudoby pak asi vyplývá vztah k alkoholu a jejich zbožnost. Co jiného jim tam ostatně zbývá?" vypráví. Sama Sommerová se stala adoptivní maminkou. Přispívá na Natálku, čtrnáctiletou dospívající slečnu z neúplné rodiny. Za něco obdivuhodného to ovšem nepokládá: "Vždyť jde o pouhých sedmnáct korun denně!" vysvětluje.

Děti pod Karpaty

Snímek nám zprostředkovává pohled na život obyčejných lidí v místech, která byla součástí Československa. Žije se tu prý doslova na ulici. "Tolik lidí pohromadě jsem nikde jinde v Evropě neviděla," vzpomíná Olga Sommerová na zážitky z Tjačeské oblasti, jediného místa Ukrajiny, kde je dnes porodnost vyšší než úmrtnost.

Důležitou postavou filmu je pater Peter Kremnický: "Právě on spolu s Gézou Machalou podkarpatské adopce zorganizovali. Dnes už je tu adoptovaných pět set dětí. Mimo to pater Kremnický staví na Podkarpatské Rusi řeckokatolické kostely. Má jich být čtrnáct, některé z nich už stojí," přibližuje Olga Sommerová jednoho z protagonistů svého filmu.

Dokumentární snímek Olgy Sommerové uvádí Česká televize na svém druhém programu ve čtvrtek 20. května.

Spustit audio