Adalbert Stifter: Lesní pěšina. Úryvek z novely rakouského klasika

Historka ze života pana Tiburia, bohatého staromládeneckého podivína, jenž veškerou svoji pozornost upíná ke stavu své tělesné schránky. Trpí proto bušením srdce, bolestmi hlavy nebo žaludečními potížemi. Lékař jej přiměje k léčebnému pobytu v lázních, kde úzkostlivě dodržuje všechny léčebné procedury včetně denních procházek, které vykonává stále na stejné mýtině. Až jednoho dne se odváží vydat pěšinou do hloubi lesa... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Rudolf Pellar, úvodní slovo má Alexandra Tomanová
Připravila: Dagmar Hubená
Překlad: Anna Siebenscheinová
Režie: Josef Lédl
Natočeno: 1993

Česko-rakouský spisovatel, malíř a pedagog Adalbert Stifter se narodil 23. října 1805 jako nejstarší syn tkalce Johanna Stiftera a jeho ženy Magdaleny v Horní Plané na Šumavě, zemřel 28. ledna 1868 v Linci.

Právě Šumava mu poskytla náměty pro podstatnou část jeho literárního díla. Díla, které po dlouhá desetiletí zůstávalo na okraji zájmu literární vědy jak německé, tak české. A to především pro svou nesnadnou zařaditelnost do dominantních dobových názorových proudů, ovlivněných postupně narůstajícími národnostními postoji. Pro českou literaturu byl jednoduše německým spisovatelem, pro německou literaturu byl regionálním autorem, jehož opakované akcentování víry v možnosti harmonického soužití lidí bez ohledu na národy se zcela vymykalo dobovému požadavku na posilování němectví.

Teprve prakticky až v závěru 20. století je Stifterovo literární dílo kriticky zhodnoceno a nalézá své oprávněné místo v dějinách literatury.

autor: Dagmar Hubená
Spustit audio

Související