70 let Moravské filharmonie Olomouc

25. září 2015

Jedno z nejstarších profesionálních hudebních těles v naší zemi, které vyrůstá z bohatého kulturního zázemí, vzniklo před sedmdesáti lety v prvních čtyřech poválečných měsících roku 1945. Na základě ministerského rozhodnutí dostalo jméno Moravská filharmonie Olomouc a prvně před publikem vystoupilo ve velké dvoraně Národního domu v sobotu 8. září 1945. Český rozhlas Vltava oslaví jubileum filharmoniků ze srdce Moravy dvěma počiny.

Ve čtvrtek 24. září od 19,00 hodin odvysílal v přímém přenosu ze sálu Reduta, který je rezidenční koncertní síní Moravské filharmonie Olomouc, slavnostní zahajovací koncert 70. koncertní sezóny. Na programu byla Smetanova Má vlast v nastudování Petra Vronského. Den nato, v pátek 25. září, od 9,50 hodin Český rozhlas Vltava nabídl z olomoucké Reduty opět v přímém přenosu narozeninovou Telefonotéku, jejímiž hosty byli bývalí a současní členové Moravské filharmonie, její posluchači, příznivci a podporovatelé. Krom nahrávek z archivu olomouckého rozhlasu zahrají filharmonici také naživo.

03473972.jpeg

Moravská filharmonie Olomouc svou činností navazuje na aktivity hudebního spolku Žerotín, Městského divadla, a zejména na éru Městského symfonického orchestru neboli Symphonisches Orchestr der Hauptstadt Olmütz. Ten byl však v roce 1944 úředně rozpuštěn a hráči totálně nasazeni. Po osvobození země zbylo z původního počtu jen 21 hudebníků schopných pokračovat ve vystupování. Prozatímně se spojili s orchestrem olomoucké opery a již 26. května, 31. května a 2. června 1945 provedli pod taktovkou Dalibora Doubka s nebývalým ohlasem, který jistě podpořila i znovunabytá svoboda, Smetanovu Mou vlast.

03473968.jpeg

Nejpodstatnějším úkolem zakladatelské skupiny bylo nerozložit se, udržet mezi sebou nerozhodné členy a především najít nové hráče, což se podařilo koncem června 1945. Po náborových jízdách do Prahy a do Českých Budějovic byl ve veřejných konkurzech orchestr doplněn o 29 nových členů. O měsíc později vystoupil před olomouckým publikem s Dvořákovými Slovanskými tanci. Hudebníci hrají za velmi nízký plat a bez pracovních smluv, zkoušejí v nevyhovujících prostorách, na zájezdy po blízkém okolí jezdí na nákladních autech. Dnes stěží uvěřitelná a přijatelná realita. Ústřední národní výbor hlavního města Olomouce v srpnu 1945 povoluje rozšíření počtu hudebníků na šedesát. Ihned nato odchází do Prahy žádost o ustavení Moravské filharmonie Olomouc.

Během sedmi desítek let jejího trvání, stanuli v čele Moravské filharmonie František Stupka, Milivoj Uzelac, Jaromír Nohejl, Zdeněk Mácal, Vít Micka, Libor Mathauser, Stanislav Macura, Jiří Mikula, Jin Wang, František Preisler a Petr Vronský, který je současným šéfdirigentem. Orchestr je ve skvělé kondici, natáčí pro Český rozhlas, hudební vydavatelství, premiéruje skladby současných skladatelů, věnuje se koncertní činnosti doma a v zahraničí. Účastní se mezinárodních hudebních festivalů v Německu, ve Španělsku, ve Francii, v Itálii, v Řecku a v Rakousku. Sám pořádá dva festivaly: hudební festival Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.