60 let CERN

3. září 2014

Nahlédnout do tajemného světa elementárních částic a seznámit se s fungováním urychlovačů a detektorů v Evropské organizaci pro jaderný výzkum, neboli CERN, a dokonce iniciovat srážku protonů: to vše umožňuje nová výstava v Akademii věd nazvaná 60 let CERN. Zdarma ji můžete navštívit do 25. září.

Podívat se na obří detektory, které umožňují výzkum elementárních částic, dovoluje interaktivní výstava otevřená v budově Akademie věd na Národní 3 v Praze. Je nazvaná 60 let CERN, což je zkratka francouzského názvu (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum.

Předseda AV ČR, prof. Jiří Drahoš, ve svém úvodním slovu poznamenal, že v CERN vidí předobraz všech evropských programů, prototyp evropské spolupráce, na který navazovala řada evropských projektů. Připomněl pak, že česká vědecká komunita sehrála jak při stavbě částí CERN, tak při experimentech a vědecké práci velmi důležitou roli. „Jsem rád, že toto nasazení českých vědců má publikační i další ohlasy,“ zdůraznil Jiří Drahoš.

Výstava, kterou připravili organizátoři z Výboru pro spolupráci ČR s CERN, Akademie věd, Českého vysokého učení technického a Univerzity Karlovy se koná u příležitosti 60. výročí založení této organizace.

autor: Jana Olivová
Spustit audio