33 otázek pro Jana Skácela

7. únor 2022

Třiatřicet otázek v zastoupení Marcela Prousta pokládá Josef Langmiler, osobně odpovídá Jan Skácel. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Pellar
Připravila: Věra Poppová
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: 1967

„Když posloucháte Skácelovou poezii, cítíte, jak vás hladí a zároveň se vrývá pod kůži. Najdeme v ní všechno, co nás životem provází, co nás trápí i těší. Je zde láska, sny, pábení, víno, dětství i stárnutí, samota i stesk, radost i květy léta. Svět Skácelův je jako lék, který bereme na svou nemocnou duši?“, píše ve svém textu na webu Čítárny autor jménem Mik Herman. 

Čtěte také

Jan Skácel bezesporu patří k výrazným osobnostem české moderní poezie, vnitřně spřízněn s Františkem Halasem a Josefem Kainarem i Oldřichem Mikuláškem. Debutoval roku 1938 ve Studentském časopise. Po válce se věnoval jak poezii, tak publicistice a psal též pro rozhlas, kde v brněnské literárně-dramatické redakci i v 50. letech působil. V 60. letech byl šéfredaktorem časopisu Host do domu. Tady psal malé recenze na aktuální témata současného života. Od 70. let, po zániku Hosta, se věnoval pouze literatuře. Za normalizace byl oficiálními kruhy umlčován. Knižně publikoval zřídka, nejprve v cizině, doma až v osmdesátých letech.

V roce 1967 odpovídal Jan Skácel (tehdy 45letý) Josefu Langmilerovi na 33 otázek v zastoupení Marcela Prousta. Tento archivní snímek, doprovozený malými recenzemi v podání Rudolfa Pellara, uvádíme u příležitosti 100. výročí narození Jana Skácela.

autor: Věra Poppová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.