30. 9.

30. září 2009

Sophie Hunger - Monday's Ghost

Švýcarská písničkářka Sophie Hunger se narodila v Bernu a protože její otec byl diplomat, vyrůstala postupně v Londýně, Německu i Švýcarsku. Své první album vydala se skupinou Fisher, druhé, už sólové, natočila svépomocí doma a upoutala jím pozornost slavné švýcarské skupiny The Young Gods i trumpetisty Erika Truffaze. Ten si začínající zpěvačku dokonce vybral jako předskokanku na jednom ze svých dřívějších pražských koncertů. Slavnější hudební kolegové Sophii Hunger pomáhají i nadále: Patrick David, manažer The Young Gods, nabídl zpěvačce kontrakt u své nezávislé značky, u níž pak vydala své poslední album Monday's Ghost, které produkoval Marcello Giuliani, basista Erika Truffaze.

Sophie Hunger zpívá především anglicky, její hořkosladké písně se pohybují na hranici reality, ironie a fantazie, jejich atmosféru podbarvuje atypická kombinace trombonu s kytarou a pianem. Svoji ironii si zpěvačka udržuje i v rozhovorech: "Kdo jste jako člověk?" ptá se novinář. Zpěvačka odpoví: "Myslíte jako na rozdíl od toho, kdybych byla slonem?" Sophie Hunger k nám přijíždí jako nový objev, ještě před rokem ji publikum neznalo, a v pražské Akropoli vystoupí ve čtvrtek 1. října.

Shape

The Boat Is Full - Das Boot Ist Voll

Sophie Hunger dovede propojit písničkářskou klasiku se současností. Nejlepším příkladem je skladba Sophie Hunger Blues, která výrazem i rytmem připomíná Boba Dylana z 60. let. V závěru skladby zpěvačka Dylana dokonce cituje a naváže s ním dialog: "Nechám tě být součástí svého snu, pokud mohu být součástí těch tvých, to řekl Bob Dylan. Nechám tě být součástí svého snu, pokud mohu být součástí tvé reality, to říkám já."

Sophie Hunger Blues

A Protest Song

Walzer Für Niemand

Písně Sophie Hunger jsou někdy provokativní, jindy romantické, ale vždy bez patosu, a pokud jsou melancholické, tak bez sebelítosti. Jako špetku koření přidala na své album Monday's Ghost i píseň Spiegelbild, Obraz v zrcadle, duet se švýcarským hitmakerem Stephanem Eicherem ve švýcarsko-německém dialektu.

Spiegelbild

Poslední ukázka z alba Monday's Ghost švýcarské písničkářky Sophie Hunger se jmenuje Birth-Day, Narozeniny, pokud bydlíte v Praze, nenechte si ujít její koncert, ve čtvrtek 1. října v Akropoli.

Birth-Day

Round And Round

Spustit audio