29. 6.

29. červen 2010

různí interpreti (Lenka Lichtenberg): Boskovice 2010 Hartmann & Brunn: Wizards on Strings wrgha POWU orchestra: Kapiloongo

Příští týden, od 8. do 11. července, proběhne další ročník festivalu pro židovskou čtvrť BOSKOVICE 2010. Zakladatel, hlavní pořadatel a dramaturg festivalu sdružení UNIJAZZ jej připravil už po osmnácté. Celá akce má tradičně žánrově nevymezený charakter, v němž vedle hudební části se hraje divadlo, promítají se zajímavé filmy a filmové dokumenty, naslouchá se autorskému čtení, tentokrát dokonce ve čtyřiadvacetihodinovém maratónu držitelky ceny Magnesia Litera Radky Denemarkové. jsou připraveny výstavy a různé další aktivity. Právě vernisážemi výstav legendy světové fotografie Ladislava Sitenského, výtvarníka a fotografa Jana Kubíčka, fotografky Markéty Kubačákové spojované rovněž s novými médii a koncertem klezmerového bandu TROMBENIK bude ve čtvrtek festival BOSKOVICE 2010 zahájen. Jednou z produkcí v renovované boskovické synagoze bude páteční koncert Lenky Lichtenbergové, v jejímž podání si teď poslechneme její píseň Di Golden Pave.

# 15 Di Golden Pave (Lenka Lichtenberg)

Koncerty na boskovickém festivalu probíhají na několika scénách tématicky zaměřených. Letošní novinkou je ochutnávka šumperského festivalu Blues Alive, na níž se už tento čtvrtek představí například proslulí slovenští bluesmani BONZO & RESONATORS, a také ukrajinský JUSTIN LAVASH, z jehož repertoáru si teď vyslechneme skladbu Dirty Money.

# 14 Dirty Money (Justin Lavash)

V dnešní Mozaice představujeme festival BOSKOVICE 2010 a nasloucháme ukázkám, které lze slyšet živě na koncertech mezi 8. až 11. červencem. Už řadu let je úspěšnou scénou zámecký Skleník, kde během pátečního a sobotního večera probíhají koncerty jazzové. Tradičně na nich hrají vedle sebe kapely české a německé a jednu z těch hostujících uslyšíme v následujících dvou ukázkách. Hrát bude duo hráče na chapmanstick Hanse Hartmanna a kytaristy Andrease Brunna hrajícího na sedmistrunnou akustickou kytaru. Hans Hartmana je u nás znám z vystoupení Jesse Ballard Bandu a jeho elektrický strunný nástroj zvukově zastane funkci kytary, basy i klavíru. Úvodní ukázka z jejich repertoáru je skladba významného představitele hard bopu Horace Silvera.

# 1 Nica´s Dream (Horace Silver)

# 2 The Smile of Menja Hans Hartmann

Na jazzové scéně zámeckého skleníku se z českých kapel představí také talentovaný saxofonista Ondřej Štveráček se svým triem, nebo trio pianisty Ondreje Krajňáka, basisty Josefa Fečo a bubeníka Otty Hejnice. K velkým zážitkům bude patřit sobotní vystoupení seskupení pianisty a skladatele Tomáše Sýkory wrgha POWU Orchestra, kteří v Boskovicích byli překvapením už před dvěma lety. Tato jedenáctičlenná sestava několika multiinstrumentalistů se smyčcovou sekcí hraje Sýkorovu neobvyklou hudbu v duchu fúze promenádní hudby a hudební grotesky ovlivněné jazzem, soudobou hudbou i hudbou etnickou. Následující ukázky budou z jejich letošní albové prvotiny nazvané Kapiloongo. Úvodní skladbu Tomáš Sýkora nazval Létající koník.

# 1 Létající koník (Tomáš Sýkora) 4:52

Následující skladba wrgha POWU Orchestra, který vystoupí v sobotu na festivalu v Boskovicích, má přiléhavý název Tango burziano.

# 2 Tango burziano (Tomáš Sýkora) 5:12

Připomínáme, že příští čtvrtek, 8. července, začne nadžánrový festival BOSKOVICE 2010. Potrvá až do nedělního večera, který zakončí promítáním americko-britského filmu CONTROL režiséra Antona Corbijna v boskovickém Letním kině. Pestrý a obsáhlý program je nad časové možnosti Mozaiky, takže všem zájemcům doporučujeme webovou stránku unijazz.cz/boskovice, kde si najdete všechny podrobnosti, včetně té, že pro rodiny s dětmi je od pátku do neděle k dispozici Mateřské centrum Boskovice – samozřejmě v doprovodu rodičů, a tradičně také park pod zámkem pro stanování a úschovu zavazadel. A nyní wrgha POWU Orchestra do třetice, opět se skladbou Tomáše Sýkory, Hotel Paris.

# 8 Hotel Paris (Tomáš Sýkora) 5:28

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio