28. 03. 2008

28. březen 2008

Mladá fronta Dnes a Lidové noviny píší o včerejším zahájení Febiofestu. Na ceremonii vystoupil britský režisér sir Alan Parker, mimo jiné tvůrce Evity a hudebních filmů od Pink Floyd, a převzal cenu Kristián za přínos světovému filmu. Asociace režisérů a scenáristů ocenila také Karla Strachotu za projekt Jeden svět na školách. Přehlídce je věnována pravidelná příloha Echo Febiofestu v Lidových novinách.

Nová česká komedie o polepšení hříšného Pražáka na moravské vinici, Bobule nenašla u kritiky příliš pozitivní ohlas. Věra Míšková v Právu označuje snímek za přihlouplou moralitu s prvky pokleslé taškařice, přesto však tvrdí, že talent debutujícího režiséra Tomáše Bařiny je zřetelně rozpoznatelný. Darina Křiváková v Lidových novinách udílí filmu s Kryštofem Hádkem a Lukášem Langmajerem dvě z pěti recenzentských hvězdiček. Podle ní jde o devadesátiminutový reklamní spot, celý příběh je vycucaný z prstu a Kryštof Hádek opět hraje ve filmu, který není zdaleka tak dobrý jako on. Závěrem však Křivánková optimisticky poznamenává, že střípky filmu naznačují, že příští Bařinův film by nemusel být tak marný.

Ondřej Horák píše o knize norské autorky Hanne Örstavikové Ve skutečnosti - románu, v němž by mladá hrdinka ráda odjela se svým přítelem do Ameriky, ale její matka ji zamkne v pokoji, čímž jí daruje den na rozmyšlenou. Dílo hodnotí kritik Lidových novin čtyřmi z pěti hvězdiček.

V Lidových novinách najdeme dále článek o výstavě výtvarníka Michala Pěchoučka nazvané Screen. Jiří Machalický uvádí, že autor dosahuje minimálními prostředky maximálních účinků, v jeho díle se setkává minimalistická kompozice se smyslem pro jemný humor a lehkou ironii. Expozice je otevřena v pražské Galerii Jiří Švestka, kritik ji hodnotí čtyřmi hvězdičkami.

Kulturní strana Práva nabízí rozhovor Šárky Hellerové s britským písničkářem Sethem Lakemanem. Ten přijíždí koncertovat do České republiky a při té příležitosti odpovídal na otázky týkající se turné se skupinou Divokej Bill, ocenění na folkových cenách BBC 2 a také témat svých písní.

Akademie klasické hudby představila včera zahajovací ročník festivalu Dvořákova Praha. Program tří týdnů mezi 16. srpnem a 4. zářím bude nabit patnácti koncerty špičkových orchestrů. Festival se bude konat v Rudolfinu, informaci přináší dnešní Právo.

V Hospodářských novinách hodnotí Marie Reslová inscenaci Divadla Na zábradlí Komplic. Hra Friedricha Dürrenmatta se podle kritičky odvíjí jako groteskní krvák tarantinovského střihu. Zároveň jde ale o současnou moralitu a reflexi toho druhu mravní pohodlnosti, která z nás za určitých okolností dělá spolupachatele.

Hospodářské noviny píší dále o newyorském úspěchu Ivy Bittové. Její osobnost hodnotila americká stanice New York Public Radio po představení moderního výrazového tance Out of Place takto: "Iva Bittová je naprosto výjimečná umělkyně. Má duši cikána, hlas trubadúra a myšlení génia."

Michal Vodička připravil pro Mladou frontu Dnes recenzi knihy Marka Frosta Přísně tajný cíl. Román s tematikou druhé světové války považuje za dobré čtení, hodnotí jej sedmdesáti procenty.

V Mladé frontě Dnes píše dále Josef Chuchma o dvou prózách Belgičanky Amélie Nothombové, které u nás vyšly v loňském roce - Milostná sabotáž a Antikrista.

autor: Martin Luhan
Spustit audio