27. 11.

27. listopad 2009

Mynta: Meetings In India

Hudba s výraznou indickou příchutí se hraje i za hranicemi mateřské země, a to nejen v přistěhovaleckých komunitách v Anglii, ale také ve Švédsku, kde žije virtuozní hráč na bubínky tabla Fazal Qureshi, syn slavného Alla Rakhy, který doprovázel Ravi Sankara, a bratr neméně proslulého tablisty Zakira Husseina. Zbytek sestavy Qureshiho skupiny Mynta tvoří nejen Švédové, ale i vynikající kubánský houslista Santiago Jimenez. Letošní album Meetings In India, Setkání v Indii, vznikalo zčásti ve Švédsku a zčásti v Bombaji, a skupina s ním oslavila třicet let svého trvání.

Tarantelle

Absolute Samba

V hudbě národnostně smíšené skupiny Mynta slyšíme vedle dominantního indického vlivu, který reprezentují bubínky tabla, i další stylové příchutě. Jedna z předešlých ukázek se například jmenovala Absolute Samba, Absolutní Samba, a v té příští uslyšíme švédskou zpěvačku Kerstin Sonnback, která přispěla tradičním pasteveckým pokřikem, tedy žánrem, u nás známým jako halekačky.

Ganglat Fran Laggars

Desert Jig

Velkou oporou sestavy Mynta je původem kubánský houslista Santiago Jimenez, který má hlavní slovo v následující skladbě, Adios Ferdinando. Oním Ferdinandem, s nímž se skupina v názvu skladby loučí, je ztracený pes.

Adios Ferdinando

Seven And A Half

Poslední ukázku z alba švédsko-indicky-kubánské skupiny Mynta inspirovala vietnamská lidová melodie zaslechnutá z radia. Svoji verzi této písně nazvali muzikanti Vietnamese reggae, Vietnamské reggae.

Vietnamese Reggae

The Fine Line

Spustit audio