27. 10. 2008

27. říjen 2008

Polovinu své kulturní strany věnují Hospodářské noviny článkům o nové inscenaci Pucciniho opery La boheme ve Státní opeře. Petr Veber připravil jednak rozhovor s dirigentem a autorem hudebního nastudování Ondrejem Lenárdem a jednak recenzi celého kusu. Lenárd hovoří o síle umění Giaccoma Pucciniho, která se v Bohémě odkrývá, ale také o svých dalších letošních pražských projektech - například nastudování Prodané nevěsty v Národním divadle. Operní inscenaci Bohémy v režii Ondřeje Havelky pak Veber označuje za jednu z nejlepších, které Státní opera za poslední léta připravila. Na jevišti se podle kritika odehrává realistický příběh s uvěřitelnými a logickými detaily a tu a tam s dobrým gagem. V Lidových novinách hodnotí ve čtvrtek premiérovanou Bohému Helena Havlíková. I ona chválí Havelkovu režii, uvádí, že se správně nechal vést službou hudbě a libreta Pucciniho díla. Pozitivně hodnotí Havlíková také výkony pěvců - především Chrisitny Vasilevy v hlavní ženské úloze. Celkově udílí inscenaci čtyři z pěti možných hvězdiček.

Kulturní strana Lidových novin nabízí dále rozhovor se slovenskými hudebníky Longital, kteří dnes vystoupí v pražském paláci Akropolis. Kosmopolitní hudební designéři, jak je označuje kritika, večer představí svou novou desku nazvanou Gloria.

Táž strana Lidových novin také informuje o zahájení seriálu diskusí o české společnosti, který hostí Divadlo Husa na provázku. Prvním hostem bude 8. listopadu Václav Havel.

Tomáš Seidl píše v Hospodářských novinách o cyklu České televize Ginger a Fred, jehož první díl - snímek Letíme do Ria - byl odvysílán včera. Televize představí osm filmů, v nichž vystupuje největší tanečník Hollywoodu Fred Astaire se svou partnerkou Ginger Rogersovou. Článek Tomáše Seidla přináší především Astairův životopis, přibližuje také snímky, které cyklus Ginger a Fred nabídne.

Mladá fronta Dnes otiskuje recenzi představení Adéla ještě nevečeřela, které je uváděno v Divadle Broadway. Josef Herman udílí muzikálové inscenaci devadesát procent a píše, že vyčnívá nad běžnou muzikálovou nabídkou. Komedie Radka Balaše a Ondřeje Brouska je napsána podle filmu Jiřího Brdečky a Oldřicha Lipského. Režisér Radek Balaš vypointoval spostu očekávaných vtipů a doplnil je o mnohé nečekané - od lehkých po kaměňáky. Muzikál je povedenou parodií filmu, který již sám byl parodií. Hvězdou hereckého obsazení je Jiří Langmajer v roli zloducha Ruperta von Kratzmara alias Zahradníka.

Věra Drápelová hodnotí Mladé frontě Dnes o nové nastudování Mozartovy opery La finta giardiniera v Národním divadle. Za okouzlující považuje recenzentka režii manželů Herrmannových, oceňuje i pěvecké výkony. Ze sólistů vyzdvihuje především amerického tenoristu Jeffreyho Francise v roli Podesty. Celkově udílí Zahradnici osmdesát procent.

Klára Kubíčková připravila pro Mladou frontu Dnes rozhovor se spisovatelem Josefem Formánkem, který vydává knihu Mluviti pravdu. Hovoří především o hrdinovi svého románu Bernardovi. Křest díla se uskuteční zítra odpoledne v knihkupectví Luxor na pražském Václavském náměstí.

Kulturní strana Mladé fronty Dnes přináší také informaci o chystaných vystoupeních skupiny Kryštof v pražské Státní opeře. Mimo koncertu plánovaného na večer prvního prosince bylo pro velký zájem přidáno ještě odpolední vystoupení téhož dne.

Krátce informuje Mladá fronta Dnes o dnešním koncertu britského písničkáře Jamese Blunta. Tuto zprávu přinášejí také Hospodářské noviny.

Právo otiskuje rozhovor s hudebníkem Jiřím Zonygou u příležitosti vydání jeho debutové desky Kus cety zbývá.

autor: Martin Luhan
Spustit audio