26. 05. 2008

26. květen 2008

Mezinárodní filmový festival v Cannes včera skončil. Informují o tom všechny sledované deníky. Otiskují také výsledky jednotlivých soutěží jedenašedesátého ročníku přehlídky. Hlavní cenu - Zlatou palmu - získal francouzský snímek režiséra Laurenta Canteta Entre les Murs (Mezi zdmi), který se má v české distribuci objevit pod jménem Třída. Jak dodávají Lidové noviny, Právo a Mladá fronta Dnes, úspěch slavil také slovenský dokument Slepé lásky. Režisér Juraj Lehotský v něm citlivě zaznamenal čtyři příběhy nevidomých usilujících o plnohodnotný život. Snímek získal cenu nazvanou Award for Art Cinema udělovanou Mezinárodní konfederací art kin.

Podobně jako naše Mozaika, přináší také denní tisk zprávu o zahájení Dnů neklidu za Prahu kulturní. Lidové noviny, Právo a Mladá fronta Dnes otiskují krátké reportáže ze včerejšího celoodpoledního koncertu u Národního divadla na svých pražských regionálních stranách.

Pro Hospodářské noviny připravila Markéta Jůzová rozhovor s režisérem Davidem Radokem. Jeho inscenace hry Václava Havla Odcházení měla minulý týden premiéru v pražském Divadle Archa. Radok například uvádí, že Havel nepsal postavy hry jako konkrétní karikatury reálných osobností, takový výklad je dezinterpretací. Reportér Mladé fronty Dnes Václav Dolejší nadepsal svůj komentář ke hře Odcházení titulkem Hlavně v tom nehledejte Klause.

Lidové noviny otiskují článek ředitele Národní galerie Milana Knížáka, který se vyjadřuje k uměleckým projevům skupiny Zhotoven.

Deníky se také věnují sobotnímu koncertu australského výstředního zpěváka Nicka Cavea a jeho kapely The Bad Seeds. Padesátiletý hudebník představoval své nové album Dig, Lazarus, Dig! Vladimír Dubský ve své recenzi v Lidových novinách píše, že Cavea bylo plné jeviště a hodnotí vystoupení čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Kateřina Hejdová v Mladé frontě Dnes uvádí, že Nick Cave přijel v dobré náladě a škodou je jen, že koncert poznamenal technicky nedokonalý zvuk. Oceňuje šou devadesáti procenty. O koncertu píše také Tomáš Seidl v Hospodářských novinách. Svou recenzi nadepisuje titulkem "Cave zpíval jako znovuvzkříšený". Tom Komárek v Právu označuje sobotní večer za skvělý koncert vzrušujícího období jedinečného umělce.

Vladimír Říha připravil pro Právo komentář ke koncertům klavírních sólistů na Pražském jaru. Ke špičkám přehlídky podle kritika patřilo jak vystoupení Rusa Vitalije Berzona, tak v Anglii žijícího Rakušana Alfreda Brendela.

Lidové noviny otiskují rozhovor Pavla Klusáka s Ivanem Palackým. Tento hudebník představí zítra v klubu Roxy/NoD dva japonské muzikanty - Toshimaru Nakamuru a Tetuzi Akiyamu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.