25. 08. 2009

25. srpen 2009

O čem dnes píší noviny na svých kulturních stranách? Největší prostor zaujímají recenze nedělního pražského koncertu britské kapely Radiohead. Titulky článků naznačují pozitivní přijetí - v Hospodářských novinách píše Josef Vlček, že Radiohead připomínali Alenku v říši divů. Jejich výkon byl solidní, hudba se prolínala s ukázněným a pečlivě stylizovaným světelným show. Jaroslav Špulák označuje v Právu členy kapely za hudební vizionáře, kteří uspěli na chvalitebnou. Patnácti tisícům diváků dokladovali, že své písně s přehledem podají i z koncertního pódia, a současně je ubezpečili, že z alternativního rockového světa lze skladby i celá alba vtlačit do hlavního proudu. A nakonec podle Honzy Vedrala, recenzenta Mladé fronty Dnes, byli Radiohead dechberoucí. Z nedělního zážitku mu chyběla jen dávka hitů, které by fanoušky přivedly do totální euforie, udílí tedy vystoupení osmdesát kritických procent.

Tisk se dále věnuje dnešní pražské premiéře slovensko-české inscenace Macbetha, která bude uvedena na Pražském hradě. Krátce o ní informují Hospodářské noviny, Mladá fronta Dnes otiskuje rozhovor Kláry Kubíčkové s protagonistkou představení Veronikou Freimanovou, která ztvární dvojroli lady Macbeth a lady Macduff.

V divadelní rubrice kulturní strany Hospodářských novin se dočteme o jiné premiéře - Divadlo bratří Formanů uvede dnes poprvé na své lodi Tajemství obnovenou inscenaci Ubohé Rusalky bledé. Pod vedením režiséra Petra Formana herci brněnského Divadla Husa na provázku tentokrát skočili do řeky, takzvanou plovoucí inscenací provázkovští zahájí také svou novou sezonu nazvanou České moře.

Irena Hejdová píše v Hospodářských novinách o novém filmu Quentina Tarantina Hanebný parchanti. Žánrově je snímek na hranici westernu a komedie. Jeho hlavní postavou, kterou hraje Brad Pitt, je vůdce čety amerických vojáků, která pod jménem Hanebný parchanti brázdí Evropu a brutálně zabíjí a skalpuje nacistické vojáky.

Lidové noviny přinášejí rozhovor Dity Kopáčové-Hradecké, která mluvila s dirigentem Yanem Pascalem Tortelierem. Šéfdirigent orchestru v Sao Paulu v pátek zahajoval s Českou filharmonií festival klasické hudby Dvořákova Praha.

Alena Hoblová předvádí kostýmy i partitury, hlásá titulek článku v Lidových novinách. Blanka Frajerová v něm přibližuje výstavu v muzeu v Praze-Uhříněvsi, na níž výtvarnice - absolventka scénografie a kostýmního výtvarnictví - prezentuje při příležitosti životního jubilea široký záběr svého uměleckého zájmu.

Jindřiška Bláhová píše v Lidových novinách o dvou filmových festivalech, které lze od pozítří navštívit v Londýně. Festival hororu se tam potká s přehlídkou animovaného filmu.

Právo nabízí recenzi nenáročného počtení o nepříjemných věcech. Tereza Radváková píše o románu norské spisovatelky Anne Holtové "To, co je moje".

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.