20 let Knihovny Václava Havla. Kdybychom jen oprašovali Havla, nikdo k nám nebude chodit, říká Jáchym Topol

11. červen 2024

Už je to 20 let, co vznikla Knihovna Václava Havla, která se stala výrazným kulturním místem v centru Prahy. Jak toho dosáhla, kam směřuje dál a čím své dvě dekády fungování oslaví, o tom jsme si povídali s jejím programovým ředitelem, spisovatelem Jáchymem Topolem a dramaturgyní Erikou Zlamalovou.

Knihovna Václava Havla - logo

Klub, archiv, vzdělávací aktivity, publikační program a další. Knihovnu Václava Havla tvoří v současné době rozmanitá síť aktivit, které zastřešuje důraz na lidská práva, demokracii, boj za svobodu nebo rozvoj občanské společnosti.

Nepamatuji si, kdy jsem se s Václavem Havlem seznámil, protože byl součástí mého dětství jako dobrý kamarád mých rodičů. Byla to taková velká parta hvězd šedesátých let. (…) Pamatuji si, jak sedí Landovský, Havel a táta v kuchyni a popíjejí pivo. To byla součást mého dětství,“ říká Jáchym Topol, kterého před dvanácti lety oslovil právě Václav Havel s nabídkou, zda by nechtěl Knihovnu Václava Havla vymanit z určitého intelektuálního sevření a přiblížit ji víc veřejnosti. Je tomu jedenáct let, co se do týmu připojila i Erika Zlamalová, která popisuje, jak se knihovna neuzavírá do své pražské bubliny, ale otevírá se i regionům: „Nejen, že jezdíme do regionů, ale i díky naší internetové televizi Havel Channel trochu naplňujeme očekávání mimopražských. Vyslyšeli jsme jejich volání, kdy se nám často ozývali lidé s tím, že máme skvělý program, ale že z Litomyšle nebo Olomouce nemohou pravidelně jezdit. Jakže leccos digitalizujeme, streamujeme, natáčíme videa, podcasty. Všechno to, co vyprodukujeme, mohu lidé shlédnout kdekoli na této planetě.“ 

Poslechněte si celý rozhovor s Jáchymem Topolem a Erikou Zlamalovou, ve kterém zvou na oslavy dvacátého výročí knihovny a mimo jiné zmiňují akce, které jsou pro veřejnost ještě dostupné. A jak to bylo s pirátským vydáním ztracené knihy Václava Havla, kterou sám Václav Havel nikdy neredigoval?

Související