20. března 2012

20. březen 2012

wrgha POWU orchestra: opoPOP

Hudební doprovod dnešní Mozaiky bude velice pestrý – zazní totiž několik ukázek z alba s názvem opoPOP, které právě vydává multižánrové uskupení wrgha POWU orchestra. Tento třináctičlenný ansámbl založil před pěti lety skladatel a klavírista Tomáš Sýkora a sestavil jej tak, aby svým nástrojovým obsazením hierarchicky odpovídal uspořádání symfonického orchestru. Smyčcové kvarteto a tříčlenná dechová sekce jsou doplněny o jazzovou rytmiku tvořenou kytarou, klavírem, kontrabasem a bicími a celková barva zvuku je dotvořena akordeonem.

Oproti jejich prvnímu CD Kapiloongo je album opoPOP dramaturgicky mnohem odvážnější. Kapela používá elektroniku a samply, kombinuje žánry zdánlivě nespojitelné a zcela přirozeně střídá nadsázku s vážnějším tónem. K celkové rozmanitosti přispívají také hosté z různých hudebních oblastí – účinkují zde hráč na tabla Tomáš Reindl, operní pěvci Terezie Švarcová a Daniel Chudovský a rapper vystupující pod pseudonymem Uncle Sámo. Toho uslyšíme v následující ukázce, písni s názvem Na kolotoči.

Na kolotoči (Tomáš Sýkora, Vladimír Micenko)

Originální uskupení wrgha POWU orchestra, jehož skladby nás provází dnešní Mozaikou, tvoří převážně absolventi Konzervatoře a Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka. V jejich skladbách se prolínají jazzové vlivy se soudobou vážnou hudbou, hiphopem, rockem, popem i dechovkou. Autorem většiny repertoáru je Tomáš Sýkora a téměř všechny texty pochází od kontrabasisty Vladimíra Micenka. Dvě kompozice složila trumpetistka Štěpánka Balcarová, známá například z jazzového uskupení Inner Spaces. Poslechněme si nyní její skladbu s názvem Kuličky.

Kuličky (Štěpánka Balcarová)

Miminko (Tomáš Sýkora, Jiří Teper)

The Memory of Morava (Štěpánka Balcarová)

Poslední skladbou dnešní Mozaiky, kterou jsme strávili v hudební společnosti kapely wrgha POWU orchestra, bude píseň s názvem Gaštanové ráno.

Gaštanové ráno (Tomáš Sýkora, Vladimír Micenko)

Spustit audio