20. 10. 2009

20. říjen 2009

Hlavní české deníky nacházejí dnes částečně společnou řeč s naším ranním vysíláním - například se stejně jako Mozaika věnují výsledkům soutěže Czech Press Photo. V Hospodářských novinách o ní píše Magdalena Čechlovská. Za zajímavost označuje, že vítězové letošního ročníku výjimečně nefotili válečné konflikty, celkovým vítězem se pak stal snímek prezidenta Baracka Obamy na návštěvě v Praze, který se nachází podle porotkyně Ruth Eichhorn na hranici novinářské a výtvarné práce. Fotografii autora Joea Klamara najdeme také v Právu, Lidové noviny informují o Czech Press Photu už na své tiulní straně, zejména upozorňují na úspěchy svých fotografů: Tomáše Krista a Jana Zatorskeho. Podobně Mladá fronta Dnes otiskuje na titulu oceněnou fotografii reportéra Alexandra Satinského.

Dalším tématem společným pro Mozaiku a kulturní stránky dnešních vydání novin je udílení Státních cen ministerstva kultury. Všechny sledované deníky, kromě již zmiňovaných Hospodářských a Lidových novin a Práva také Mladá fronta Dnes, otiskují přehledové články, dočteme se, že za literaturu bude oceněn Zdeněk Rotrekl, za přínos v oblasti architektury Eva Jiřičná, za divadlo Ivan Vyskočil a za dlouhodobé zásluhy v oblasti výtvarného umění Vladimír Kopecký. Hudební cena bude udělena in memoriam Milanu Slavickému. A v Mozaice se po půl deváté budeme bavit o laureátovi letošní Státní ceny za překlad Miroslavu Jindrovi.

Jaké recenze najdeme dnes v kulturních rubrikách? Například Klára Kubíčková v Mladé frontě Dnes hodnotí inscenaci Máchových Cikánů ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Podle kritičky pojal režisér Jan Antonín Pitínský romantikův text krvavě, ale dokonale. Nejde mu jen o doslovný příběh poznamenaný vášní, zradou, běsy, ale o symbolické vyjádření věčného životního hledání, vykořenění, bloudění. Kubíčková nešetří chválou, uvádí, že Cikáni v Hradišti jsou výsostným dramatem a sahá k vysokému devadesátiprocentnímu hodnocení.

Krátkou zprávou se v Mladé frontě Dnes zmiňuje Věra Drápelová o nedělním pražském koncertu italského ansámblu I Solisti Veneti. Provedení barokní hudby, které se nepřidržovalo striktně zásad autentické interpretace, bylo oceněno v glose osmdesáti procenty.

Právo nabízí rozhovor se zpěvačkou Petrou Janů, která vydává nové album Kouzlo.

Vladimír Říha se v Právu vrací k pátečnímu koncertu České filharmonie v Rudolfinu. Konstatuje, že je vždy přínosné, když se k našemu prvnímu orchestru vrátí dirigent Jiří Bělohlávek.

Nejúspěšnější český film letošního roku Líbáš jako Bůh Marie Poledňákové vychází na DVD, píše o tom Mladá fronta Dnes a Právo.

V rámci specializované strany Lidových novin Divadelní úterý píše Jana Machalická o představení Divadla Petra Bezruče 1984. Vlastní dramatizaci Orwellova románu nastudoval režisér Jan Mukulášek a jeho inscenace si zasloužila od kritičky čtyři hvězdičky z pěti.

Jana Paterová pak na téže straně hodnotí inscenaci Benefice aneb Zachraňte svého Afričana, která se hraje v Divadle Na Fidlovačce.

autor: Martin Luhan
Spustit audio