20. 06. 2007

20. červen 2007

Dnešnímu koncertu kapely Genesis v čele se zpěvákem Philem Collinsem se věnují Hospodářské noviny, Lidové noviny i Právo. Turné bitských hudebníků, kteří se dali dohromady znovu po sedmi letech, začalo v Helsinkách jedenáctého června a má na programu celkem třiadvacet vystoupení. To pražské začne v osm hodin na venkovním pódiu u stanice metra Českomoravská.

"Hlas, který vyhrožuje mužům," čteme v nadpisu článku Kateřiny Hejdové, který představuje americkou hudebnici Tori Amos. Zpěvačka a klavíristka, v jejíž tvorbě vždy figurovala témata jako sex, náboženství a osobní tragédie, odehraje dnes koncert v pražském Kongresovém centru. "To, co se snažím ostatním ženám sdělit je, že všechny máme vlastní verzi roztříšěné feminity, která byla u většiny z nás utlačována," říká Tori Amos. Její profil nabízejí Lidové noviny a Mladá fronta Dnes.

Právo otiskuje rozhovor Kateřiny Farné s výtvarnicí Irenou Jůzovou. Pro Benátské bienále připravila tato umělkyně projekt nazvaný Kolekce-Série, jenž je koncipovaný jako luxusní butik s transparentními lukoprenovými odlitky jejího těla. Irena Jůzová ovšem nijak neprožívá to, že dává svou intimitu všanc. Říká totiž: "Každý projev umělce je strašně intimní, jen já to ukazuju naplno."

Dramatizaci filmu Silnice Federika Felliniho uvedlo nedávno v premiéře Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Recenzi Saši Hrbotického přinášejí Hospodářské noviny. Hostující režisér Martin Stropnický se při inscenování zaměřil především na příběh, vědomě rezignuje na symbolickou rovinu vyprávění, jíž Fellini v polovině padesátých let nadchl diváky po celém světě. V divadelní Silnici se daří stupňovat tesknou atmosféru, celkově pak hra působí jako ztišená, místy až melancholicky zádumčivá připomínka odkazu filmového mistra.

Bouda Bondy, dočasný letní projekt Národního divadla, je vcelku malér. Tak soudí Josef Chuchna, jehož recenzi můžeme najít v Mladé frontě Dnes. Poezie a krátké aktovky Egona Bondyho probíhají ve stálém hlomozu a šumu, protože jsou v nevelkém prostoru Boudy na piazzetě u Národního divadla prezentovány paralelně, v nedokonale oddělených kójích. Celá Bouda Bondy se vyznačuje příšernou přibližností, nedefinováním si o čem a proč hrát, píše Josef Chuchma. Udílí projektu třicet recenzentských procent.

Lidové noviny přinášejí ohlédnutí za Pražským quadriennale, mezinárodní soutěžní výstavou scénografie a divadelní architektury. Hlavní cenu přehlídky, Zlatou trigu, si odvážejí Rusové. Cenu za nejlepší scénické řešení získal Joao Mendes Ribeiro z Portugalska. V Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti bylo celkem akreditováno na pět tisíc účastníků z šesti desítek zemí, Pražské quadriennale je tak nevětší přehlídkou svého druhu na světě. Krátkou zmínku o něm najdeme i v Hospodářských novinách.

autor: Martin Luhan
Spustit audio