17. 08. 2007

17. srpen 2007

Radek Diestler píše v Hospodářských novinách o hudebním festivalu Trutnov Open Air. Jeho program byl odstartován včera a potrvá do neděle. Trutnovský Music Festival letos slaví dvacáté narozeniny, čímž si drží výsadní pozici na české hudební scéně. Kromě historie představuje Diestler v článku i letošní ročník - mezi hvězdy přehlídky řadí ve shodě s organizátory švýcarské trio The Young Gods, dále třeba pandžábskou bubenickou artilerii Dhol Foundation, z českých účinkujících pak Plastic People of the Universe & Agon Orchestr nebo Pražský výběr II. Krátkou zprávu o Trutnovském festivalu přináší také Právo.

V Hospodářských i Lidových novinách najdeme recenzi nového filmu režiséra Michaela Baye a producenta Stevena Spielberga Transformers. Děj sci-fi podívané, která převádí na plátno klukovské hračky, lze shrnout větou recenzentky Jindřišky Bláhové "Země se stane bojištěm mezi hodnými a zlými roboty, kteří na sebe berou podobu různých strojů, nejčastěji dopravních prostředků". Zatímco Marek Čech se ve svém článku spokojil s vyjádřením "Je to kýčovité, přemrštěné, hravě absurdní, pro někoho prostince slaboduché, ale v rámci žánru maximálně funkční a dech beroucí", Bláhová se v Lidových novinách vyjadřuje mnohem nespokojeněji: "Transformers není běžný film, ale 144 minut dlouhá reklama." Snímek, v němž se vtipné momenty vyskytují podle Bláhové jen omylem, ocenila jednou z pěti recenzentských hvězdiček.

Lidové noviny dále otiskují rozhovor s pianistou Ivem Kahánkem. Ten připravuje své vystoupení na prestižní festival Proms v Londýně. Pod taktovkou Jiřího Bělohlávka tam provede klavírní koncert Inkantace Bohuslava Martinů. Ivo Kahánek hovoří také o svých nejbližších plánech a o svém čerstvě vydaném CD s hudbou Leoše Janáčka a Gideona Kleina.

Na kulturní straně Lidových novin najdeme také obsáhlý rozhovor Marty Švagrové s Jiřím Suchým. Suchý se vyjadřuje k současné kauze spolupráce Josefa Dvořáka s StB.

Mladá fronta Dnes otiskuje recenzi neobvyklého divadelního představení Divadla Continuo s názvem Na hrázi. Kateřina Kolářová v ní představuje přírodní inscenaci, která se částečně nese v "bojovkovém" duchu - diváci jsou ve skupinkách vypouštěni na cestu po temné hrázi lemované mohutnými duby, před očima poutníků se vždy na okamžik rozsvítí naaranžovaný živý obraz a zazní hudba nebo jemné, sugestivní zvuky. Podle Kolářové je představení Na hrázi nejprůhlednější z dosavadních prací Divadla Continuo, udílí mu osmdesát recenzentských procent.

Právo přináší informaci o tom, že mezzosopranistka Magdalena Kožená odřekla titulní roli v opeře Hanse Wernera Henzeho Phaedra. Přestože autor psal zpěvačce úlohu přímo na tělo, Koženou donutily zdravotní důvody k odmítnutí spolupráce s berlínskou Státní operou, kde bude Phaedra inscenována. Roli převezme Maria Riccarda Wesselingová. Problémy Magdaleny Kožené jsou krátkodobé, nejsou hlasové a nijak nenaruší její ostatní aktivity. V září vbydává nové album s áriemi z oper Georga Friedricha Händela a v listopadu k němu pěvkyně zahájí turné.

autor: Martin Luhan
Spustit audio