15. 2. 2008

15. únor 2008

Barrandov vystavuje Vláčilovy zápasy - dočteme se v Hospodářských novinách. Řeč tu je o výstavě s názvem František Vláčil: Zápasy, věnované významnému českému filmovému režisérovi, tvůrci Markéty Lazarové, Údolí včel a dalších vynikajících snímků.

Pod titulkem Vláčil, jak ho neznáme, píše o expozici i Mladá fronta Dnes.

Výstava je instalována v Císařské konírně Pražského hradu, byla představena včera, veřejnosti se otevře v neděli a v naší dnešní Mozaice o ní budeme podrobně mluvit po třičtvrtě na devět.

V dalších článcích Hospodářek se dočteme o tom, že teatrolog František Černý vydal knihu o divadle v době normalizace a o tom, že výtvarník, který vystupuje pod jménem Roman Týc a který počátkem loňského roku vyměnil kryty na několika semaforech pro chodce, půjde před soud.

Petr Vendera v listě hodnotí výstavu prací Karla Nováka v Oblastní galerii v Liberci. Upozorňuje na fakt, že jde o retrospektivní expozici uspořádanou k výtvarníkovým pětašedesatinám a připomíná, že na dvou místech v Jablonci nad Nisou na ni navazuje společná výstava pedagogů, absolventů a studentů sochařského ateliéru, který Novák vede na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Magazín Hospodářských novin Víkend pak přináší rozhovor s režisérem Vladimírem Michálkem mimo jiné o jeho novém filmu O rodičích a dětech.

Českému filmu se věnuje i dnešní Právo. Konstatuje, že režisér Václav Vorlíček na filmovém Berlinale představil ukázky ze svého snímku Saxana - veletrh strašidel, který volně navazuje na slavnou Dívku na koštěti. Vzniká kombinací hraného filmu a 3D animace a měl by být hotov na jaře příštího roku.

V Právu se dále dočteme o tom, že hollywoodské hvězdy vyzývají k odvrácení hrozící stávky herců, o tom, že Moravská galerie v Brně představuje v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu nejzajímavější přírůstky z posledních patnácti let a také o tom, že americká písničkářka Sheryl Crow vydala své šesté album s názvem Detours. A ještě jedna pozvánka Práva: v pražské Arše vystoupí zítra britská herečka a šansoniérka Jane Birkinová.

I Lidové noviny nás dnes zavádějí na Berlinale. Popová diva Madonna tu včera představila svůj režijní debut Špína a moudrost. "Kdo čekal upachtěnou slátaninu zpovykané hvězdy, musel být zklamán, Madonnin film totiž vůbec není špatný," dočteme se v Lidových novinách.

Mladá fronta Dnes dodává, že snímek si Madonna sama zaplatila, z velké části napsala a sama zrežírovala. "Vždycky jsem byla inspirována Godardovými, Viscontiho či Pasoliniho filmy a doufám, že se mi někdy podaří udělat něco, co se alespoň trochu přiblíží jejich velikosti," cituje list novopečenou režisérku a dodává, že její snímek festival rozsvítil.

Zpátky k Lidovkám. Newyorský soubor Divine Performing Arts, složený z čínských umělců žijících ve Spojených státech, vystoupí 10. a 11. března v Kongresovém centru v Praze; 22. února bude mít v Naivním divadle v Liberci premiéru loutková komedie Panna z Arku, která vychází z díla francouzského filosofa Voltaira. Režisérem inscenace je Petr Vodička, divadlo chce tímto počinem oslovit především dorůstající mládež. Podrobnosti v Lidových novinách.

Helena Havlíková si pak v tomto listu pochvaluje uvedení dvou zapomenutých kompozic Camilla Saint-Saënse, jednoaktovky Helena a písňového cyklu Perská noc ve Státní opeře Praha. Představení bylo nastudováno ke 120. výročí vzniku budovy této scény. "Výročí oslavila Státní opera nápaditě a s elegancí. Se sympatickým sebevědomím takto navazuje na nejlepší hledačské tradice Nového německého divadla a spolu s dobrým výkonem orchestru jasně vymezila nárok na své území opernín Prahy," čteme v recenzi.

O slavnostním večeru píše i Věra Drápelová v Mladé frontě Dnes. Srovnává dvě jeho části, přičemž příznivěji z tohoto srovnání vychází písňový cyklus. "Na výkonech pěvců v Heleně bylo znát spíše úsilí, než přirozené vedení hlasů," soudí Drápelová.

Mladá fronta Dnes přináší dnes ještě rozhovor s hercem Tomem Hanksem. Řeč tu je o novém filmu Soukromá válka pana Wilsona, výši hollywoodských honorářů i stávce v Hollywoodu.

Spustit audio