14. ročník MHF Pražský podzim

10. září 2004

Je to jako s dítětem - stále vás mají za malé, až se jim před očima stanete dospělým. Pražský podzim letos vstupuje do svého 14. ročníku a stal se za tuto dobu nedílnou součástí nejenom pražského, nýbrž i evropského hudebního života. Má tisíce příznivců doma i v zahraničí, vždyť jenom za uplynulých 13 let na jeho koncertech vystoupilo 61 orchestrů, 87 dirigentů, 120 pěvců, 50 klavíristů, 27 houslistů, 21 violoncellistů, 16 sborů, 6 komorních těles a 22 dalších instrumentalistů. Počet návštěvníků se blíží čtvrt miliónu, nepočítaje v to statisíce rozhlasových posluchačů po celém světě a domácích televizních diváků.

V roce 2002 přišel Pražský podzim s novou tradicí úvodního koncertu, když úvodní velké oratorium nahradil český repertoár v podání významného zahraničního orchestru, tehdy Královské filharmonie z Liverpoolu za řízení Libora Peška. Změna zaznamenala veliký úspěch a vžila se. V roce 2003 uvedla českým repertoárem další ročník festivalu Ruská filharmonie s Alexandrem Vedernikovem a s poctou českým autorům přijel i vynikající filharmonický orchestr skotské BBC s dirigentem Ilanem Volkovem. Chyběl už jenom malý krůček ke zrodu nápadu, aby se v letošním roce, jenž je pokládán za rok české hudby, tento model rozšířil na další hostující světové orchestry.

Rudolfinum - sídlo České filharmonie

Návrhy se setkaly s neobyčejným pochopením, a tak vznikla velkolepá pocta zahraničních orchestrů české hudbě. Pět světových symfonických těles tak vystoupí vždy s dvěma koncerty, z nichž jeden bude zcela zasvěcen české hudbě. Filharmonický orchestr Monte Carlo s dirigentem Markem Janowskim, BBC Philharmonic s Gianandreem Nosedou, Bamberští symfonikové řízení Jonathanem Nottem, Berlínští symfonikové s dirigentem Liorem Šambadalem a Moskevská filharmonie se svým šéfem Jurijem Simonovem tak vytvoří v české historii nikdy předtím nevídanou a neslýchanou přehlídku sestavenou z jejich tvůrčího přístupu k české hudbě. Vedle nejznámějších děl Dvořákových, Janáčkových či Martinů, zaznějí i skladby méně hrané. Mezi nimi například Klavírní koncert a Melancholické písně o lásce Vítězslava Nováka, Foersterův Cyrano z Bergeraku, Smetanův symfonický obraz Macbeth a čarodějnice, Valdštýnův tábor a Richard III. či Fibichova Bouře.

Pražský podzim rovněž podněcuje vznik nových skladeb soudobých českých autorů. V letošním roce tak zaznějí dvě světové premiéry, symfonické drama Cyrano z triptychu Věční hrdinové Josefa Boháče v podání Filharmonického orchestru z Monte Carla a cyklus písní o životě a lásce Zdeňka Lukáše v přednesu americké sopranistky Frances Ginsberg.

Dirigent Marek Janowski

Festival je znám tím, že nejenom prosazuje svou dramaturgii u domácích i zahraničních interpretů, ale zároveň je přivádí společně na koncertní scény. Se světovými symfonickými tělesy tak vystoupí dva mladí čeští sólisté, v Sukově Fantasii s Monte Carlem houslistka Hana Kotková a v Novákově Klavírním koncertu s Bamberskými symfoniky Adam Skoumal.

Poctou české hudbě však zdaleka není kouzlo festivalového programu vyčerpáno. Každé dva roky k nám přijíždí jeden z nejslavnějších flamenkových kytaristů a skladatelů světa Paco Peňa, aby právě v Praze provedl světovou premiéru svého nového programu - letos Flamenkového rekviem. Latinsko-americké rytmy zaznějí také při dvou koncertech jedinečného ansámblu 25 kytaristů z mexického města Xalapa. Ze zcela jiného koutu světa i historického období přivítáme operní představení, jež patří ke skutečným pokladům světové kultury, tradiční čínskou operu, pocházející z období dynastie Tang, vládnoucí mezi 6. - 9. stoletím našeho letopočtu. Pro příznivce písní rockových legendárních skupin Led Zeppelin, The Doors a Pink Floyd je připraven koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu řízený svým šéfdirigentem Vladimírem Válkem, na němž zaznějí nejslavnější rockové hity v orchestrální úpravě všestranného hudebníka Jaze Colemana.

Pražský podzim se těší rozsáhlé přízni nejvýznamnějších českých médií. V posledních čtyřech létech se stal nejatraktivnějším hudebním programem Českého rozhlasu v jeho zahraniční výměně. Například v roce 2003 Český rozhlas uplatnil přenosy z Pražského podzimu 103 krát do 26 rozhlasových stanic celého světa od Austrálie přes Evropu až do USA. Česká televize pořizuje každoročně záznam z jednoho vybraného koncertu, v loňském roce velmi úspěšný koncert světově proslulé sopranistky Galiny Gorčakové s Moskevským komorním orchestrem.

Xiamenská opera, Čína

Kompletní program a veškeré informace o prodeji vstupenek jsou k dispozici na internetové adrese www.prazskypodzim.cz.

14. ročník MHF Pražský podzim je zařazen do projektu Česká hudba 2004 - nedílná součást evropské kultury a koná se za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky. Spolupořadatel festivalu je hlavní město Praha. Záštitu nad letošním Pražským podzimem převzal prezident České republiky Václav Klaus.

Rozhlasové přenosy

12. 9. neděle 19:30 Rudolfinum - Přímý přenos - ČRo 3 - Vltava
14. 9. úterý 19:30 Rudolfinum - záznam / vys. 19.9. - ČRo 3 - Vltava
19. 9. neděle 19:30 Rudolfinum - záznam / 20.9. - ČRo 3 - Vltava
20. 9. pondělí 19:30 Rudolfinum - záznam / vys. 21. 9. - ČRo 3 - Vltava
22. 9. středa 19:30 Rudolfinum - Přímý přenos - ČRo 3 - Vltava
24. 9. pátek 19:30 Rudolfinum - záznam / vys. 26.9. - ČRo 3 - Vltava
25. 9. sobota 19:30 Rudolfinum - záznam / vys. 4.10. - ČRo 3 - Vltava
26. 9. neděle 19:30 Rudolfinum - záznam / vys. 27.9. - ČRo 3 - Vltava
29. 9. středa 19:30 Rudolfinum - Přímý přenos - ČRo 3 - Vltava
1. 10. pátek 19:30 Rudolfinum - Přímý přenos - ČRo 3 - Vltava

Televizní záznam

24. 9. pátek 19:30 Rudolfinum - tv záznam / vys. 6. 11. - ČT 2

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.