14. 10. 2008

14. říjen 2008

Mimořádnou pozornost věnují deníky současné kauze údajného udání spisovatele Milana Kundery, jenž měl zapříčinitl uvěznění agenta bojujícího proti komunismu Miroslava Dvořáčka. Zprávou dne je Kunderovo dementující prohlášení - "toho člověka jsem vůbec neznal", říká. Právo, Lidové noviny a Mladé fronta Dnes publikují tuto informaci již na titulních stranách, případu se pak věnují i uvnitř listů, například otiskují kopii záznamu StB, který Kunderovo jméno zmiňuje. Mladá fronta Dnes uvádí, že velkým autorem Kundera zůstává a podobně jako Lidové noviny připravila anketu mezi kulturně činnými osobnostmi a spisovatelovými známými, zkoumající jejich názor na obvinění proti Kunderovi vznesená.

Podobně jako naše Mozaika také tisk informuje o začínající přehlídce filmů švédského režiséra Ingmara Bergmana. Pražská kina Světozor a Aero nabídnou v roce devadesátého výročí Bergmanova narození jeho takřka kompletní dílo. Filmy promítané v rámci festivalu nazvaného jednoduše Bergman budou k vidění také v Hradci Králové a v Brně. Jak uvádějí Hospodářské i Lidové noviny, Mladá fronta Dnes a Právo, přehlídka nabídne dohromady čtyřicet snímků, zahájena bude dnešním promítáním posledního režisérova díla - Sarabandy - ve Světozoru.

Ondřej Horák píše v Lidových novinách o novém románu Pavla Kohouta Smyčka. Ve své letos již třetí vydané knize se autor vrací do poválečné doby, kdy docházelo ke sloučení sociálních demokratů s komunistickou stranou. Dílo s hlavní - do značné míry autobigrafickou - postavou mladého komunisty-básníka oceňuje Horák třemi z pěti možných hvězdiček.

Vojtěch Rynda hodnotí v Lidových novinách americký film Umírající zvíř režisérky Isabel Coixetové. Snímek, jehož hlavním tématem je milostné vzplanutí mezi mužem v letech a o mnoho mladší dívkou, má předlohu v próze Philipa Rotha. Například propracovaná psychologie, kterou kniha obnáší, se však podle kritika cestou na plátno ztratila. Celkově udílí snímku také tři z pěti hvězdiček.

Konferenci, která upozorňovala na propojenost české a bulharské kulturně-intelektuální scény, se na kulturní straně Lidových novin věnuje Jana Machalická. Připravila totiž rozhovor s jejím pořadatelem, ředitelem Bulharského kulturního institutu v Praze Bojanem Pančevem.

Vojtěch Čepelák přibližuje v Hospodářských novinách výstavu ilustrátora Bohumila Konečného zvaného Bimba. Expozice krále dobrodružné ilustrace je k vidění v pražském Obecním domě, v nakladatelství Arbor vitae vychází v rozšířeném vydání také kniha nazvaná lakonicky Bohumil Konečný.

Mladá fronta Dnes přináší zprávu o výstavě děl grafičky Jarmily Mařanové, kterou nabízí pražská Galerie Roberta Guttmana. Pod souhrnným názvem Kafka a Praha jsou grafiky a malby k vidění do 4. ledna příštího roku.

Deníky dále informují o chystaném koncertu australské skupiny AC/DC, který se v Praze uskuteční 17. března příštího roku. Podrobněji o něm píše Kateřina Hejdová v Mladé frontě Dnes.

Na kulturní straně téhož listu najdeme také recenzi inscenace Havlova Odcházení v režii Andreje Kroba a v podání Klicperova divadla v Hradci Králové. Petr Mareček uvádí, že představení aspiruje na událost sezóny a že režisér svým podáním prokazuje velkou empatii "pro svého autora". Kritik hodnotí inscenaci devadesáti procenty.

František Cinger píše v Právu o knize Vladimíra Kolára Co máma nenapsala. Jde o literárně zpracované memoáry spisovatelky Jaromíry Kolárové.

autor: Martin Luhan
Spustit audio