10. 01. 2008

10. leden 2008

Deníky otiskují několik recenzí včerejší premiéry českého filmu Svatba na bitevním poli. Věra Míšková v Právu píše, že tato komedie režiséra Dušana Kleina se možná bude hodit spíše pro televizní obrazovku, neboť její scénáristka Eva Papoušková je mimo jiné autorkou Pojišťovny štěstí. Snímek trpí všemi myslitelnými neduhy televizních seriálů, v kinech je jeho jedinou záchranou báječná hudba skupiny Čechomor. Redaktorka Lidových novin Darina Křivánková je ve své kritice ještě ostřejší. Film hodnotí jednou z pěti hvězdiček a odůvodňuje to nudností a silnou naředěností příběhu. Herci - Bolek Polívka, Josef Somr, Jan Budař a další - i režisér si pode Křivánkové vybrali slabší chvilku. Mirka Spáčilová se v Mladé frontě dnes o Svatbě na bitevním poli zmiňuje jen jednou větou, film hodnotí čtyřiceti procenty.

Thrilleru Východní přísliby, který má českou premiéru dnes, udlílí Spáčilová šedesát procent. Více se o filmu Davida Cronenberga dočteme na kulturní straně Hospodářských novin. A ještě jednomu dnes premiérovanému snímku se deníky věnují - o americkém sci-fi hororu s Willem Smithem v hlavní roli Já, legenda píše Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes, že ho kazí zmutovaní zombíci. Jindřiška Bláhová v příloze Lidových novin Kulturní premiéry hodnotí film třemi hvězdičkami, v článku mimo jiné také zmiňuje "béčkovou hordu nepřátel".

V téže příloze píše Ondřej Horák o novém překladu románu Edgara Lawrence Doctorowa Pochod k moři. Děj díla je zasazen do doby americké občanské války, což kritik nepovažuje za originální. Své tříhvězdičkové hodnocení zdůvodňuje tím, že nad estetickým vyzněním knihy vítězí beletrizovaný dějepis.

Rozhovor s básníkem Ludvíkem Kunderou připravila Jana Machalická. Hovoří o tom, jak si užil prezidentské vyznamenání, o svém vztahu s bratrancem Milanem Kunderou a třeba i o tom, proč miluje saunování. Rozhovor otiskují Lidové noviny v příloze Kulturní premiéry.

Na vedlejší straně deníku najdeme článek Jiřího Machalického o pražské výstavě Uncertain States of America, která je k vidění v Galerii Rudolfinum. Titulek "Doufejme, že tohle není vše" vyjadřuje jesně kritikův pocit, že expozice nevybírá to nejkvalitnější a nejprogresivnější ze současného amerického umění. Přesto úspěšně poukazuje na jeho rozporuplný a diskutabilní vývoj; celkově hodnotí Machalický výstavu třemi z pěti hvězdiček.

Lidové noviny otiskují také krátký rozhovor s Alicí Nellis při příležitosti její dnešní premiéry v Divadle Bez zábradlí. Hru Eugena O'Neilla Cesa dlouhým dnem do noci režisérka i přeložila. V rozhovoru vysvětluje, proč se rozhodla nepoužít žádný ze starších překladů a proč do hlavních rolí obsadila Jiřího Bartošku a Zuzanu Bydžovskou. Na podobné otázky odpovídá Alice Nellis i v rozhovoru, který poskytla Právu. Tam ještě blíže charakterizuje svůj vztah k O'Neillovi a k jeho hře.

Radim Kopáč se v Právu věnuje nové knize Natálie Kocábové Růže. Tímto prozaickým dílem Kocábová hodlá svou spisovatelskou kariéru ukončit, což recenzent považuje za škodu, neboť vývoj autorky začal nabírat zajímavý senzitivní směr.

Právo a Mladá fronta Dnes upozorňují na únorovou aukci, na níž se bude dražit obraz Oskara Kokoschky s názvem London, Chelsea Reach s vyvolávací cenou 19,5 milionů korun.

autor: Martin Luhan
Spustit audio