07.11.2008

7. listopad 2008

Právo dnes rozmlouvá s čerstvým držitelem výtvarné Ceny Jindřicha Chalupeckého Radimem Labudou. I jeho videoprojekt je k vidění v Brně spolu s pracemi dalších pěti finalistů soutěže. O výstavě i laureátovi jsme v naší Mozaice už podrobně informovali.

Z Práva se dále dozvíme, že v Praze a Brně se od pondělí uskuteční takzvaný Normální festival, který představí filmovou a divadelní tvorbu o mentálně handicapovaných, že vedle sebe v jedné knize vyšly staročínský text Mistr Sun o váleném umění a sbírka Jiřího Koláře Mistr Sun o básnickém umění a že v Galerii kritiků v Praze se koná výstava Intercity: Berlín - Praha. Jde o expozici, která představuje výběr prací osmi architektonických ateliérů z našeho a osmi z německého hlavního města. Potrvá do 16. listopadu.

Vojtěch Rynda hodnotí v Lidových novinách celovečerní dokument Martina Duška a Ondřeje Provazníka Poustevna, das ist Paradies. Ten právě přišel do kin a autor článku soudí, že mu jeho autoři mohli dát čitelnější strukturu. I o tomto filmu jsme - při příležitosti jeho distribuční premiéry - v naší Mozaice podrobně mluvili. Čistá radost z opery - tak nadepsala svoji recenzi v Lidových novinách Helena Havlíková. Zaměřuje se v ní na koncertní provedení Rameauova díla Les Indes galantes souborem Les Arts Florissants s dirigentem Williamem Christiem na festivalu Struny podzimu. Už z titulku je jasné, že hodnocení večera vyznívá kladně.

Stejnému festivalu, ovšem jinému koncertu, se věnuje i Mladá fronta Dnes, Věra Drápelová recenzuje vystoupení souboru sardinské polyfonie Tenores de Bitti. "Byl to nezvyklý, ovšem výjimečný zážitek," píše autorka článku.

Otakar Vávra odešel jako pedagog z FAMU, po šedesáti letech se včera posledním seminářem rozloučil se studenty, i tom se dočteme v Mladé frontě Dnes.

V rubrice Umění a kritika nás tento list zavádí na výstavu prací fotografky Veroniky Bromové. Podle Martiny Bulákové nabízí výstava osobitou výpověď umělkyně, která se zejména prostřednictvím fotografie vypořádává sama se sebou - se svým tělem, se svou citlivostí i cudností, které schovává pod maskou exhibicionismu.

Hospodářské noviny se věnují Pražskému divadelnímu festivalu německého jazyka. "Některé jeho inscenace ukázaly, že divadlo má i jiné ambice než bavit publikum nebo ohromovat nečekanými režijními koncepty. Ukázal divadlo jako zrcadlo, ve kterém se můžeme vidět," soudí Marie Reslová.

Rubrika Knihy přináší hodnocení Updikeova Teroristy, kterého v překladu Evy Kondrysové vydalo nakladatelství Paseka. "Nejplodnější americký prozaik se pokusil vytvořit obraz svatého válečníka, pro dané téma však salonní jazyková bravura nestačí," čteme v recenzi Petra Matouška. "Ukazuje se, že Updike je bez hlubší znalosti Orientu, tak jako většina z nás, poněkud dezorientovaný," uzavírá recenzent svůj článek. A Hospodářské noviny ještě jednou: v rubrice Album alb se dnes Pavel Klusák zaměřil na album skupiny E Live.

Spustit audio