07. 10. 2008

7. říjen 2008

Dnešní vydání novin přinášejí výsledky soutěže Czech Press Photo 2008. Vítězným se stal snímek Davida W. Černého z agentury Reuters Hromadná havárie na dálnici D1. Ten považuje Magdalena Čechlovská v Hospodářských novinách za neinvenční a nevýrazný. Za zajímavější považuje některé fotografie, které byly oceněny v jednotlivých kategoriích. Jejich seznam otiskují na straně nadepsané Zajímavosti Lidové noviny. Pavel Vokatý v článku neopomíjí zmínit, že u poroty zabodovali i Michal Novotný a Hynek Glos právě z Lidových novin.

Deníky si všímají i dnešního zahájení přehlídky Designblok 2008. Nejpodrobněji se desátému ročníku designérské a návrhářské akce věnuje Kateřina Farná v Právu. Například uvádí, že hvězdou letošního Designbloku je švýcarský designér pocházející z Argentiny Alfredo Häberli.

Peter Kováč upozorňuje na téže straně Práva na probíhající výstavu akvarelů Antonína Navrátila, kterou nabízí Galerie A+A na pražském Újezdě.

Jaroslav Špulák se v Právu věnuje zajímavostem ze současné české hudební tvorby - píše, že skupina Gipsy.cz se prosadila v zahraničí - umístila se na třetím místě žebříčku World Music Charts Europe, což je historický úspěch české World Music. V sousedním článku pak Špulák hodnotí debutové album písničkáře Ondřeje Ládka, známého jako Xindla X. Deska nese název Návod ke čtení manuálu.

Novinářům byl představen nový film režiséra Jana Hřebejka Nestyda. Snímek podle knihy Michala Viewegha Povídky o manželství a sexu s Jiřím Macháčkem v hlavní roli bude do distribuce uveden ve čtvrtek devátého října. O tom, jak vznikal, píše v Právu Věra Míšková.

Dále Právo otiskuje rozhovor Vladimíra Říhy s francouzským klavíristou a skladatelem Francois Coutourierem, který vystoupil minulý týden v Praze na Strunách podzimu.

Mladá fronta Dnes přináší rozhovor Kláry Kubíčkové se spisovatelem Arnoštem Lustigem. Ten je totiž jedním z možných laureátů ve čtvrtek vyhlašované Nobelovy ceny za literaturu. Již v titulku však čteme Lustigem vyjádřený názor, že "Nobelovku nesmíte přeceňovat".

Mladá fronta Dnes také píše o chystaném udílení Cen Sazky a Divadelních novin, které se budou rozdávat v pátek ve Státní opeře. U článku otiskuje také výběr z nominovaných inscenací herců a režisérů. Mezi nimi je i David Radok, který inscenoval v pražské Arše Odcházení.

Novou hru Václava Havla připravují k premiéře také v Klicperově divadle v Hradci Králové. V sobotu 11. října ji uvedou v režii Andreje Kroba v rámci festivalu malých velkých divadel. O tom píše Jana Machalická v Lidových novinách.

Ještě jednou se na kulturních stránkách deníků objevuje dnes Michal Viewegh - Ondřej Horák hodnotí v Lidových novinách jeho nový Román pro muže. Udílí mu čtyři z pěti možných hvězdiček a upozorňuje, že kniha není určena výlučně mužům.

Vojtěch Rynda připomíná v Lidových novinách dnešní pětaosmdesáté narozeniny scénáristy, výtvarníka a režiséra animovaných filmů Břetislava Pojara.

Deníky také přinášejí informaci o vystoupení britské skupiny Depeche Mode v Praze. V rámci turné Tour of the Universe 2009 se zde představí 25. června příštího roku.

autor: Martin Luhan
Spustit audio