06. 10. 2008

6. říjen 2008

Hlavním kulturním tématem Hospodářských novin je zítřejší zahájení největší české přehlídky designu, Designblok. Letošní jubilejní desátý ročník představí na dvěstě návrhářů či grafiků. Přehlídka očekává významné hosty, mezi nějvětší hvězdy bude patřit švýcar Alfredo Häberli, své dílo vystaví také nizozemské studio Job. Akce Designbloku budou v Praze probíhat na několika místech, například i v superstudiu Corso v Karlíně a zbrusu novém prostoru galerie Dox.

Petr Fischer píše v Hospodářských novinách o založení orchestru Prague Modern, který vznikl na konci září pod vedením francouzského dirigenta Michela Swierczewského. První koncert v pražském Švandově divadle naznačil, že české publikum je poněkud konzervativní, Swierczewski však věří, že se lidé změní. Další programy Prague Modern orchestru se budou konat znovu ve Švandově divadle i na pražské HAMU.

Deníky dnes probleskují spekulace o možných letošních držitelích Nobelových cen. Ta literární bude podle Švédské akademie věd udělena ve čtvrtek a mezi kandidáty zaznívá i jméno českého spisovatele Arnošta Lustiga.

Vladimír Hulec chválí v Mladé frontě Dnes inscenaci Divadla v Dlouhé Vějíř s broskvovými květy. Čínskou hru autora Kchung Šang-Žena hodnotí vysokými devadesáti procenty. Skrze poetický text, výrazně výtvarnou a sofistikovanou hudební stylizaci i skrze pohybová pravidla všech představitelů vstupuje divák na území tradičního asijského divadla. Upravovatel textu Hubert Krejčí je právě na něj zaměřeným odborníkem, čínské drama posouvá do divácky srozumitelného kontextu a režisér Jan Antonín Pitínský je dokáže svou imaginací a intelektuálním porozuměním vkusně a citlivě zdůraznit.

Alena Slezáková se v Mladé frontě Dnes věnuje knize Jana Malindy Ilegální vztahy. Šestadvacetiletý autor podle kritičky literárně dospívá, novelu okořeňuje humor, vtip, lehký podtón smutku a přesně taková dávka cynismu, která neuráží. Ilegální vztahy hodnotí Slezáková sedmdesáti procenty.

V další recenzi Mladé fronty Dnes hodnotí Jan Kábrt ve čtvrtek premiérovaný muzikál Hudebního divadla Karlín Carmen. Nelze jej zařadit na nejvyšší místo žebříčku českých muzikálů, nicméně potěší. A navíc hlavní představitelka - Lucie Bílá, jíž byla role psána na tělo - se představuje jako hvězda světové třídy. Kábrt oceňuje představení osmdesáti procenty.

Mladá fronta Dnes otiskuje dále článek obracející se za pátečním koncertem britské kapely Primal Scream. Jana Kačurová o něm v Lidových novinách pojednává ve dvojrecenzi společně s hodnocením sobotního vystoupení skupiny The Young Gods. Přestože považuje koncert Primal Scream za výtečnou show, The Young Gods s akustickými kytarami ho ještě o něco překonali.

Vojtěch Rynda strhává v Lidových novinách nový americký snímek Oko dravce, Eagle Eye, který vstoupil do českých kin. Hodnotí ho jednou z pěti možných hvězdiček a píše, že tento slabomyslný akční thriller představuje to nejhorší, co nám dnes může americká kinematografie nabídnout.

Právo infromuje o Londýnském koncertě Jaromíra Nohavici. Martin Hošna jej oceňuje vysoko, například uvádí, že nejznámější český písničkář je ve skvělé formě a dokáže publikum pobavit.

Micha Procházka píše v Právu o největším asijském filmovém festivalu v korejském městě Pusanu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio