06. 09. 2007

6. září 2007

Dnešní Hospodářské noviny a Právo přinášejí recenze nového filmu Petra Jarchovského a Jana Hřebejka Medvídek, který se ode dneška začíná promítat v kinech. Kritici se shodují v několika bodech: Film je postaven především na dvou tezích - ženský princip je silnější než mužský a dále že nemusíme věci pochopit, stačí je přijmout. Takové motto je ovšem poněkud alibisticky využitelné jako výmluva pro scénáristické nedostatky. Děj se točí kolem tří spřátelených manželských párů (Ivan Trojan a Nataša Burger, Roman Luknár a Anna Geislerová, Jiří Macháček a Tatiana Vilhelmová), jejichž postavy nejsou však dostatečně vykresleny. Věra Míšková v Právu píše: "Těžko bude nezúčastněný divák hledat důvod, proč se zajímat o lidi, o jejichž charakterových vlastnostech, zázemí a motivacích jednání se nic nedozví." Petr Fischer v Hospodářských novinách doplňuje, že "filmová řeč trpí stejným neduhem jako scénář; je ilustrativní, nic nezkoumá, neobjevuje, jen popisuje, tónuje a přidává pitvořivý humor".

Hospodářské noviny dále otiskují rozhovor se švýcarským šéfdirigentem Pražské komorní filharmonie Kasparem Zehnderem. Hudebník přiznává, že mu čeští skladatelé přirostli k srdci, zejména pak Antonín Dvořák prý k němu mluví, jako by hovořil jeho mateřštinou. Za největšího českého skladatele ovšem švýcarský dirigent a flétnista považuje Leoše Janáčka. Nejbližší společný koncert Pražské komorní filharmonie a jejího vedoucího Karla Zehndera je naplánován na šestadvacátého září, bude se ovšem jednat o díla Mozartova, Stravinského a Brittena.

Divadlo jednoho herce, takový název nese festival monodramat, který začíná dnes v Západočeském divadle v Chebu. Přehlídka nabídne špičkové sólisty české scény i mezinárodní hosty. "Pro tento rok jsme zcela vyloučili amatérské projekty a zaměřili se na současnou špičku v sólových projektech a na projekty hledající nové cesty," říká v článku Hospodářských novin dramaturgyně divadla Marta Ljubková. Chebský festival potrvá do neděle.

Patnáctý ročník Mezinárodního festivalu Divalo Plzeň, který potrvá od jedenáctého do jednadvacátého září, nabídne 10 zahraničních a 17 domácích souborů, které uvedou 45 předsatvení nejrůznějších žánrů od činohry přes loutkové divadlo až k opeře a baletu. Bližší informaci přináší Právo.

Podobně jako naše Mozaika věnuje se i Mladá fronta Dnes právě otevírané výstavě malíře Jiřího Sopka. Galerie Rudolfinum pokračuje touto expozicí v představování současných českých tvůrců. "Ač nejsou zdi galerie bílé, ale barevné, barevnost děl ještě podporují. A zároveň jsem překvapen, že v tak velkém prostoru fungují i malé formáty obrazů," říká Jiří Sopko. Současně s výstavou vychází také malířova obsáhlá monografie, která je v Rudolfinu k prodeji. Mladá fronta Dnes přináší také drobný rozhovor s umělcem.

Výstavu předčasně zesnulého exilového fotografa Bohumila "Boba" Krčila můžeme navštívit v pražském Domě U Zlatého prstenu. Také jemu vychází kniha, která je souborem díla ze sedmdesátých a osmdesátých let, které celé vzniklo v exilu. "Na pražské výstavě lze zhlédnout i další fotografie Boba Krčila, rukopisy fotografových dopisů, jeho příspěvky do exilovch časopisů, samizdatový sborník Sebráno v New Yorku 1987 a také dva krátké filmy," čteme v Lidových novinách.

autor: Martin Luhan
Spustit audio