06. 06. 2008

6. červen 2008

Deníky se ještě vracejí k letošnímu ročníku festivalu Pražské jaro. Petr Veber pro Hospodářské noviny připravil resumé nejzajímavějších koncertů ve středu zakončené přehlídky. Uvádí, že absolutní jedničkou mezi sólisty Pražského jara byla sopranistka Edita Gruberová. Právo píše mimo jiné také o posledním vystoupení, které třiašedesátý ročník nabídl - Budapešťský festivalový orchestr hrál spolu s klavíristou Andrásem Schiffem.

O tomto koncertu se zmiňuje také Dita Kopáčová Hradecká v Lidových novinách, protože jeho termín kolidoval s vystoupením klavíristické naděje - Rafala Blechacze. Dvaadvacetiletý polský vítěz světové Chopinovy soutěže se představil českému publiku ve Dvořákově síni Rudolfina. Kritička například píše, že Mozartovu Sonátu D dur podal Blechacz s dychtivou netrpělivostí a energií mládí a v Szymanovského Variacích b moll předvedl mohutnější zvuk a technickou bravuru.

Lidové noviny připravily, podobně jako naše Mozaika, rozhovor Jany Machalické s režisérem Studia Ypsilon Janem Schmidem. Dnes má totiž premiéru jeho nová inscenace Z jejího života aneb Kabaret Průvan, čili Buduj vlast, posílíš mír, Arnolde! Schmid zdůvodňuje, proč angažoval do představení zpěváka Josefa Zímu, a vysvětluje svou radost nad tím, jak nosné téma hra Jiřího Justa zpracovává. O inscenaci Ypsilonky píše také Kateřina Kolářová v Mladé frontě Dnes. V článku cituje Josefa Zímu, který například říká, že "ypsilonská poetika se mu velice líbí".

Památník národního písemnictví v Praze získal v aukci soukromý dopis Franze Kafky z 18. června roku 1919. Úryvky z textu adresovaného Kafkově snoubence Julii Wohryzkové otiskují Lidové noviny a Mladá fronta Dnes, krátce o události informují také Hospodářswké noviny.

Právo otiskuje rozhovor Alexe Švamberka s uměleckým šéfem izraelského tanečního souboru Kibbutz Contemporary Dance Theatre Rami Be'erem. Skupina vystoupí v rámci mezinárodního festivalu Tanec Praha.

Všechny deníky informují o dnešním koncertě glam rockové kapely Kiss, která zahraje v pražské O2 Aréně.

Jana Paterová hodnotí v Lidových novinách novou inscenaci Divadla na Fidlovačce Žena v černém. Novelu Susan Hillové v adaptaci Stephena Mallaratta a v režii Ondřeje Brouska hodnotí recenzentka třemi z pěti možných hvězdiček.

Jiří Fajt připravil pro Lidové noviny komentář, v němž se věnuje financování pražského muzea Alfonse Muchy.

Věra Míšková v Právu píše o nové české filmové komedii František je děvkař, považuje snímek za přinejlepším průměrný. Představitel hlavní role Josef Polášek hraje vlastně dobře, nikoli však děvkaře, jak je avizováno názvem, ale maminčina mazánka.

Mladá fronta Dnes otiskuje dále dvojrecenzi fotografických knih - Josef Chuchma hodnotí publikaci Dany Kyndrové o Podkarpatské Rusi a monografii Jiřího Tomana, kterou editorsky připravili Vít Bouček a Martin Dostál.

Dora Kaprálová píše v Mladé frontě Dnes o románu Cadík Romana Eröse. Nadepisuje svůj článek titulkem "Román od Roma? To ano, ale hlavně dobrá próza!"

autor: Martin Luhan
Spustit audio