06. 05. 2008

6. květen 2008

Hlavním kulturním tématem dnešního vydání Hospodářských novin je výstava malíře Jana Šafránka Svět lidí. Píše o ní Magdalena Čechlovská. Letos šedesátiletý malíř vystavuje své realisticko-naivní obrazy v pražské Galerii Klementinum do 15. června.

List dále na téže straně otiskuje rozhovor Markéty Jůzové se slovenským hercem a režisérem Martinem Hubou. Hovoří o nově nastudované a zítra premiérované opeře Falstaff skladatele Giuseppe Verdiho, kterou uvede pražské Národní divadlo v Hubově režii.

Petr Kováč připravil pro Právo zprávu o výstavě, na níž se poprvé představují souborně ženy impresionistky. Je možné ji navštívit v Schirn Kunsthalle ve Frankfurtu nad Mohanem.

Německý snímek Náš vůdce, který uspěl na festivalu Sundance, představuje v Právu Jaroslav Špulák. V rámci reálného experimentu v roce 1967 nastolil učitel Ron Jones na své škole autokratický režim a vzhledem k jeho až příliš vstřícnému přijetí studenty byl nucen svůj pokus raději ukončit. Film zachycující tento příběh podle recenzenta nemá ambice moralizovat, je schopen oslovit mladé a probrat z letargie starší.

Právo dále infromuje o dnešním koncertě nevidomých amerických gospelových zpěváků Blind Boys Of Alabama. Nositelé čtyř cen Grammy vystoupí večer v pražské Lucerně. Krátkou zprávu přináší i Mladá fronta Dnes.

Kateřina Kolářová hodnotí v Mladé frontě Dnes hudební komedii Divadla na Vinohradech Figarova svatba. Režisér Radek Balaš podle kritičky dokázal, že se pohybuje v žánru frašky a grotesky suverénně, vinohradští se prokázali jako solidní tanečníci a obstojní zpěváci. Přesto vytýká Kolářová inscenaci dvě zásadní věci: představení je dosud nevyhrané a především se pokouší diváky bavit za každou cenu. Figarově svatbě hrubosti nesluší, konstatuje a udílí jí šedesát procent.

Radůzinu knihu pohádek O Mourince a Lojzíkovi recenzuje v Mladé frontě Dnes Alice Horáčková. Knížka neurazí, ani neoslní, je příliš upovídaná a občas postrádá vynalézavost. Celkově hodnotí recenzentka dílo padesáti procenty a dodává, že v Radůzině interpretaci však pohádky rozkvetou a lze se těšit na jejich chystanou audioverzi.

Vladimír Vlasák připravil pro tentýž list kritiku nové desky kytaristy Pata Methenyho Day Trip. Hudebník má vkus, zachází s melodií citlivě, takže si zaslouží osmdesát recenzentských procent.

Poslední kulturní recenzí Mladé fronty Dnes je hodnocení filmu Speed Racer bratrů Wachowských, které napsala Mirka Spáčilová. Snímek považuje za dětinský, uvádí, že vzdor trikům Speed Racer nudí. Oceňuje ho čtyřiceti procenty.

Darina Křivánková píše v Lidových novinách o filmu Kim Ki-duka Dech. Oceňuje ho třemi z pěti možných hvězdiček.

Deníky dále informují o začínajícím turné Kylie Minogue, o tom, že v Praze bude koncertovat Alanis Morisette a také sledují vývoj kolem sporů kulturní obce s pražským magistrátem. Například Lidové noviny otiskují názor Jany Machalické již na titulní straně. Hospodářské noviny publikují komentář Jiřího Černého s titulkem Radní Richter jako špička modrého ledovce.

autor: Martin Luhan
Spustit audio