05. 06. 2009

5. červen 2009

V tisku najdeme několik ohlasů na středeční závěrečný koncert 64. ročníku Pražského jara. Česká filharmonie provedla díla Antonína Dvořáka pod vedením svého nového šéfa Eliahu Inbala. Petr Veber v Hospodářských novinách uvádí, že nastupující šéfdirigent nevládne pódiovou magií. Nepohorší a nenadchne. S takovým hodnocením souhlasí i Vladimír Říha, jehož kritiku najdeme v Právu. Svým podáním Anglické symfonie a kantáty Te Deum Inbal prokázal, že česká klasika mu je blízká, i když k dokonalosti dost chybělo. Oba recenzenti také shrnují celý festival, připomínají jeho největší vrcholy a zajímavá vystoupení.

Kulturní strana Hospodářských novin přináší zprávu o Festivalu spisovatelů Praha, který začíná v neděli. Jeho mottem je citát francouzského myslitele Edmonda Jabése "Na počátku je zranění neviditelné". Jak informují také Lidové noviny, do metropole přijede řada významných tvůrců, například komiksový kreslíř Robert Crumb, syrský básník Adonis, kanadská autorka Anne Michaelsová nebo čínský nositel Nobelovy ceny Kao Sing-ťien. Program festivalu si představíme také v naší Mozaice, a to mezi osmou a půl devátou.

Snímek Architekt odpadu vstupuje do českých kin, portrétuje tvorbu vizionářského architekta Michaela Reynoldse, který staví domy například z pivních plechovek a pneumatik. "Architektura ve své současné podobě je k ničemu," říká například ve filmu Reynolds. Recenzentka Irena Hejdová považuje americký dokumentární snímek za výborný a inspirativní.

Liberecká Galerie U rytíře představuje průřez tvorbou fotografa Jiřího Šiguta. O výstavě, která je návštěvníkům otevřená do 17. června, píše v Hospodářských novinách Petr Vendera.

Lucie Dercsényiová v Lidových novinách recenzuje taneční vystoupení Compagnie Montalvo-Hervieu nazvané Good Morning, Mr. Gerschwin, které zahájilo mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha. Uvádí, že hýřivá hravost a radost, s níž autoři své choreografie vytvářejí, je okouzlující; těla tanečníků jsou poznamenána tanečním vzděláním, všechna udivují svou pružností a flexibilitou. Celkově udílí kritička projektu čtyři z pěti možných hvězdiček.

Ve všech sledovaných denících najdeme zprávu o sebevraždě amerického herce Davida Carradinea. Ten se proslavil zejména hlavní rolí v seriálu Kung-fu nebo titulní postavou z Tarantinova filmu Kill Bill.

Kateřina Chmelíková v Mladé frontě Dnes a Jaroslav Špulák v Právu píší o středečním brněnském vystoupení excentrického zpěváka Marilyna Masona s kapelou. Podle kritik se koncert nevydařil, zpěvák byl zoufalý a ztrapnil se.

autor: Martin Luhan
Spustit audio