01. 04. 2009

1. duben 2009

Přehled kulturních stran dnešního tisku začněme u Hospodářských novin. Dvojice znalců čekého designu Jana Zielinski a Jiří Macek přichystala k vydání fotografickou knihu nazvanou Křehký. Několik fotografů v ní originálním volným způsobem představuje práce současných návrhářů i tvůrců minulého století. O knize píše v Hospodářských novinách Magdalena Čechlovská.

Vladimír Čech pak v tomtéž listě recenzuje brněnskou inscenaci opery Juliette od Bohuslava Martinů. Jednotlivé prvky zpracování kritik chválí - od výpravy přes hudební nastudování po pěvecké party. Uvádí také, že režiséru Jiřímu Nekvasilovi a scénografu Danielu Dvořákovi se podařilo navodit imaginativní vizi nepochopitelného přeludu, kdy se vše málem odvíjí naruby nebo vzhůru nohama, divák se ocitá v zajetí surrealismu.

Lidové noviny přinášejí recenzi amerického filmu Vzpoura v Seattlu. Snímek, který se do českých kin dostal po dvou letech od světové premiéry, v dokumentárním stylu připomíná tvrdý zásah policie proti demonstrantům narušujícím zasedání Světové obchodní organizace, které probíhalo právě v Seattlu. Podle recenzentky Ivy Přivřelové si debutující režisér Stuart Townsend nevede vůbec špatně - film si vysloužil tři z pěti hvědiček.

Vojtěch Rynda píše v Lidových novinách o probíhajícím Febiofestu. Přestože některé z hvězd nepřijely, nabízí festival pestrou paletu hostů a témat, uvádí.

Ondřej Fencl připravil pro kulturní rubriku Lidových novin rozhovor s Jiřím Macháčkem, tentokrát coby frontmanem skupiny MIG 21. Kapela totiž vydává CD se záznamem koncertu s třicetičlenným orchestrem LEsníků a LEtušek Lelek.

V divadle na Fidlovačce uvedli hru Érica-Emmanuela Schmitta Záhada. Recenzi připravila pro Lidové noviny Jana Paterová a udílí inscenaci čtyři hvězdičky. Francouzský dramatik byl kromě jiného také hudebníkem, a svou hru pojal částečně jako skladbu pro dva mužské hlasy. Režiséru Ondřeji Brouskovi je hudební struktura textu blízká a díky tomu vede herce s jistotou všemi jeho zákruty a zdánlivými odbočkami. Daří se mu držet pevně sevřený tvar s přesně dávkovaným napětím a nepolevující dynamikou, která vychází nejen z dějových, ale i emocionálních zvratů postav. Protagonisty označuje Paterová za elitní hereckou dvojici - v Záhadě se na Fidlovačce představí Otakar Brousek mladší a Tomáš Töpfer.

Právo otiskuje rozhovor Jaroslava Špuláka se skupinou Cocotte minute, která vydává nové album nazvané Sado disco.

Dále na své kulturní straně list připomíná osmdesátiny Milana Kundery.

František Cinger píše v Právu o nové knize Ireny Obermannové Láska jako Řím.

V tisku také najdeme informace o novém kanálu televize Prima nazvaném Prima Cool, který dnes začíná vysílat.

autor: Martin Luhan
Spustit audio