Zvuková krajina se s industrializací postupně znečišťuje. Jak ji můžeme chránit?

17. červenec 2020

Jak vnímáme zvuky v našem okolí? Jsme schopni hluboce naslouchat? Oslavme naši schopnost naslouchání právě při příležitosti World listening day, který je 18. července.

Pořad Přeslechy můžete naladit na Českém rozhlasu Vltava 18. července mezi 19 a 22 hod.

Kanadský filosof a skladatel Raymond Murray Schafer tvrdil, že umění naslouchat a slyšet je schopnost, kterou je třeba kultivovat, protože nás propojuje se světem hlouběji. Tím, jak sluch a akustika formují naše myšlení, uvažování a jednání se zabývají kurátor Miloš Vojtěchovský a interdisciplinární umělec Michal Kindernay, kteří byli hostem Agáty Hrnčířové v pátečním ArtCafé.

Akustická ekologie upozorňuje na kvalitu zvukového prostředí a na nutnost jeho ochrany

Otázkami zvukového znečištění, hluku a hlubokého naslouchání se zabývá kurátor Miloš Vojtěchovský.

Miloš Vojtěchovský

V poslední době jsou tyto fenomény součástí témat, kterými se musíme zabývat a akustická ekologie je impuls k tomu, abychom se věnovali hygieně našeho prostředí. Spolu se znečištěním prostředí se totiž mění i zvuková krajina. Zvuková ekologie zdůrazňuje důležitost autonomního zvukového univerza, které nás neustále obklopuje a jehož součástí jsme. Náš senzorický aparát je uzpůsoben k tomu, abychom se adaptovali na své prostředí pokud možno co nejrychleji. Hluk, kterým se obklopujeme, ať už vědomě nebo nevědomě, pro nás může být nebezpečný, pro naše mentální i fyzické zdraví, říká Miloš Vojtěchovský.

Hledání ticha ve městě

Čtěte také

Michal Kindernay se často dotýká témat ekologie prostřednictvím videoperformance, interaktivních instalací a hudebních zvukových kompozic. Vytváří i zvukové mapy během svých procházek ve městě, skrze které zkoumá ticho a tichá místa. Začal jsem si hledat vlastní zkratky městem. Nehledal jsem nejkratší způsob, jak se někam dostat, ale přistihnul jsem se, že jsem hledal trasy, které mě dostaly na tišší místa. Vyhýbal jsem se rušným ulicím a procházel jsem parkama, i když to často znamenalo, že ta trasa byla delší, dodává Michal Kindernay.

ČRo Vltava se zapojuje do World listening day

Miloš Vojtěchovský s Ladislavem Železným připravili v rámci Světového dne poslouchání pořad Přeslechy, který reaguje na proměňující se zvukovou krajinu. Jedná se o koláž, která je sestavená ze zvukových dokumentů, zabývajících se fenoménem naslouchání, ticha a hluku, sonické ekologie.

ArtCafé o akustické ekologii připravila a moderovala Agáta Hrnčířová, hudbu vybíral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související