Zuza Ferenczová: Problém (Vyskočit z kůže). Tereza Dočkalová ve hře o předčasném zrání

1. březen 2022

Je 84 dní krátká, nebo dlouhá doba? Záleží na tom, co člověk právě prožívá. Skoro šestnáctiletá hrdinka si během tohoto období položí celou řadu zásadních otázek týkajících se života a smrti. Řeší totiž problém... Úspěšnou hru pro náctileté, ale nejen pro ně, z pera slovenské autorky Zuzy Ferenczové poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Zuzana Vojtíšková 
Osoby a obsazení: Děvče (Tereza Dočkalová), Chlapec (Tomáš Havlínek), Kika (Natálie Řehořová), Ika (Patricie Solaříková), Kdosi (Michal Kern), Psycholožka (Jana Stryková) a lékař (Jiří Vyorálek)
Překlad: Karel Král
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2015

Problém velký jako největší panelák uprostřed největšího sídliště na světě, velký jako největší velké cosi, co si člověk umí představit. Ve skutečnosti však možná menší než pitomý sopl... Hlavní hrdinka hledá řešení: je těhotná a nemůže mít dítě, ale zároveň nemůže jít na interrupci bez toho, aby věděla COBUDEPOTOM. Sledovat její úvahy a závěry je místy komické, místy mrazivé, rozhodně však užitečné.

Pro napsání hry čerpala autorka inspiraci z poměrně rozsáhlého průzkumu internetových fór, na kterých spolu komunikují mladé nastávající maminky. Text byl přeložen do mnoha cizích jazyků a realizován na několika divadelních jevištích. Rozhlasové nastudování zvítězilo na festivalu Prix Bohemia Radio 2016.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.