Zpověď prezidenta Háchy ženskýma očima!

10. červen 2010

Historický monolog - zpověď prezidenta Emila Háchy - je poslední premiérou sezony v činohře Národního divadla v Praze. Premiéra na komorní scéně v paláci Kolowrat 15. června. Text Milady Součkové nastudoval režisér Jan Antonín Pitínský s Evou Salzmannovou v roli Háchy a s hostujícím Karlem Steigerwaldem v roli Tomáše Garrigua Masaryka.

Podle dramaturgyně Lenky Kolihové Havlíkové je osud prezidenta druhé Česko-slovenské republiky tragédií člověka, nacházejícího se v neřešitelné dramatické situaci. "Dějiny ho obsadily do role zrádce a tento punc na něm setrvává dodnes. Hra Milady Součkové zkoumá vztah ideálu a reálné situace, jak je představují přítomné postavy mlčícího prezidenta Masaryka a hovořícího prezidenta Háchy". Autorka podle dramaturgyně historii nehodnotí, téma nazírá z vlastní perspektivy, vlastních válečných zkušeností, vlastní současné situace roku 1954, kdy hru napsala.

02074660.jpeg
02074661.jpeg

Neobvyklou hereckou příležitost ve hře dostala Eva Salzmannová, která byla hostem v Mozaice Českého rozhlasu 3 – Vltava. Jak se v dramatu projevuje mužský a ženský princip? Jak se hraje v náročné masce? V čem text provokuje české prostředí?

02074659.jpeg
Spustit audio