Zlato – nový německý western. Nebo vůbec první western německé provenience?

17. září 2013

Pokud nepovažujeme filmy o Vinnetouovi za westerny, ale za indiánky, tak je Zlato první německý western.

Jak již název filmu napovídá, jedná se o zlato, o hledání zlata v období tzv. zlaté horečky. Horečnaté hledání zlata vypuklo v historii mnohokrát a na různých místech světa. Německo-turecký režisér Thomas Arslan, nechává své hrdiny putovat dny a týdny za zlatem v sedlech koní, v kanadské divočině. Příběh se odehrává v roce 1898, v době kulminace zlaté horečky, vlastně zlatého spěchu – originální označení tohoto období je totiž Gold Rush.

Situace je klasicky westernová: Hrstka německých přistěhovalců se vydává do divočiny za bohatstvím, na dobrodružnou cestu, plnou úskalí a nebezpečí. Avšak na rozdíl od klasických westernů, hrozí těmto lidem více nebezpečí zevnitř než zvenku. A právě skupina lidí, kterou Arslan sestavil a její vnitřní napětí tvoří film napínavým.

Režisér vybral jednotlivé charaktery po pečlivém studiu deníků a dopisů německých – převážně neúspěšných – zlatokopů. Všechny jsou si v jednom ohledu podobné: na začátku převládá nadšení, s přibývajícími štrapácemi cesty dopisy a deníkové záznamy řídnou.

Máme zde tedy jednoho novináře-alkoholika z New Yorku, manžele, kteří prodali kvůli této cestě svůj hostinec a podivína, který utekl od bídy a od rodiny. Později se k nim přidá ještě hrdá a záhadná žena, Emily Meyer. Nikdo o ní nic neví a v podání výtečné Niny Hoss je zlatým hřebem filmu. K jejím lakonickým větám patří i odpověď na otázku, proč je právě tady: „Tam, odkud jsem přišla, není nic, proč bych se tam musela vracet.“ Nádherná, sporá, typicky kovbojská věta.

Jinak film působí poměrně zdlouhavě a málomluvně. Místy máme dojem, že je obdobně jako americký seriál 24 natočený v reálném čase. Tento dojem ale vždy brzy zmizí, ledva se na plátně objeví Emily Meyer a také díky výtečné kameře Patricka Ortha. Čím severněji se skupina ocitne, tím nastává více problémů a odhaluje se více z minulosti protagonistů.

Gold měl premiéru na letošním Berlinale a po převážně negativní kritice ho Arslan o 13 minut zkrátil. Filmu to jistě prospělo. Gold. D 2013. Režie a scénář Thomas Arslan, kamera Patrick Orth. Hrají: Lars Rudolph, Nina Hoss, Peter Kurth, Uwe Bohm a další.

autor: Eva Novak
Spustit audio