VIDEO: Strhující výkony mladých hudebnic na Concertino Praga 2024

16. září 2024, aktualizováno

Již tradičně nabídla Vltava přímý přenos finálového večera soutěže Concertino Praga. V sobotu 14. září v Dvořákově síni Rudolfina vystoupily čtyři sólistky v doprovodu je Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který vedl jeden z nejvýraznějších mladých českých dirigentů Marek Prášil. Podívejte se na videozáznam celého večera.

Hrají Nora Lubbadová, Anke Chen, Celina Höferlin (klavír) a Zoja Syguda (housle)
Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Marek Prášil.
Přímý přenos finálového soutěžního koncertu v sólové kategorii z Dvořákovy síně Rudolfina 14. září 2024 moderuje Jana Trojanová.

Ve finále soutěže se letos předvedly vynikající mladé hudebnice, které si svými výkony získaly nejen porotu, ale i diváky. První místo si odnesla polská houslistka Zoja Syguda (2009), která zároveň získala i cenu publika. Druhé místo obsadila česká klavíristka Nora Lubbadová (2009), která byla oceněna také prestižní cenou EMCY. Třetí místo získala německá klavíristka Celina Höferlin (2010).

Čestné uznání 1. stupně si zasloužila Anke Chen (2011) z Číny, zatímco čestné uznání 2. stupně bylo uděleno několika nadějným hudebníkům: Levente Bubreg (fagot), Darin Lambrev (violoncello), Matthew Stephen Hockaday (klarinet), Viktor Stocker (akordeon) a Lana Zorjan (housle).

Dobrá nahrávka prozradí o sólistovi hodně, ale teprve živé vystoupení o něm řekne všechno. Proto o vítězce či vítězi soutěže Concertina Praga rozhodlo právě autentické vystoupení v Rudolfinu, s orchestrem v zádech a pozorným publikem před sebou.

„Myslím, že kvalita vystoupení byla ohromující, zvláště s ohledem na věk všech dívek. Je skutečně neuvěřitelné sledovat takovou vášeň, oddanost hudbě a také odvahu vystoupit v tomto věku v tak velkém a nádherném sále, navíc před mikrofony a kamerami. Nemohu dostatečně zdůraznit, co znamená dokázat něco takového v tak mladém věku. Každá z finalistek měla jiné kvality a všechny jasně ukázaly, jaké jsou hudební osobnosti. Prožít s nimi tento večer bylo opravdu velké potěšení“, řekl Paul Lewis, porotce finálového kola soutěže bezprostředně po skončení koncertu.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.