Arnold Schönberg – Písně z Gurre. Pozdně romantický kolos se po 102 letech vrátil na prkna Státní opery Praha

4. září 2023

Adjektiva pozdně romantický a monumentální si obvykle se jménem Arnolda Schönberga nespojujeme. Ještě před tím, než rozpoutal hudební revoluci svými dodekafonickými miniaturami, pracoval Schönberg na Písních z Gurre. Jejich hudební řeč i zhruba stominutová délka mají mnohem blíže k takovému Gustavu Mahlerovi či Richardu Straussovi. Poslechněte si záznam přímého přenosu z 20. června 2023.

Arnold Schönberg: Písně z Gurre
Přímý přenos z pražské Státní opery v rámci projektu Musica non grata a jako součást oslav 100. výročí Českého rozhlasu

V monumentální kantátě na text Roberta Franze Arnolda podle básně Jense Petera Jacobsena spojí své síly SOČR, norský rozhlasový orchestr KORK, Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala), Slovenský filharmonický sbor (sbormistr Jozef Chabroň), Michael Weinius (Waldemar), Susanne Bernhard (Tove), Štěpánka Pučálková (Lesní holubice), Yngve Soberg (Sedlák), Kevin Conners (Blázen Klaus) a Dietrich Henschel (Vypravěč).

Provedení řídí Petr Popelka.
Slovem rozhlasové posluchače provede Jana Trojanová.
Přestávku připravil Daniel Jäger.

Monumentální kantátu podle dánské ságy ze 14. století, kterou literárně zpracovali Jens Peter Jacobsen a Robert Franz Arnold, začal Arnold Schönberg koncipovat roku 1900 a její valnou většinu napsal během dvou roků. Úplného dokončení se ale skladba dočkala až po jedenácti letech. Veleúspěšnou premiéru řídil ve Vídni v únoru 1913 Franz Schreker, premiéru českou pak v Novém německém divadle v červnu 1921 Schönbergův švagr Alexander Zemlinsky. Po sto dvou letech jej na prknech této scény – nynější pražské Státní opery – vystřídal Petr Popelka, šéfdirigent SOČRu i norského rozhlasového orchestru KORK.

Čtěte také

Obě tělesa spojila 20. června 2023 své síly a Petr Popelka k tomu před koncertem podotkl: „Písně z Gurre pro mne ztělesňují jednu z nejúžasnějších kompozic hudební historie, absolutní završení celého dlouhého vývoje tonální hudby, a je pro mne obrovskou ctí, že mám možnost toto dílo dirigovat. SOČR a KORK jsou dvě špičková evropská orchestrální tělesa a já věřím, že propojení jejich svébytných energií obohatí hudebně i lidsky hráče samotné, a zároveň dá vzniknout skutečně mimořádnému hudebnímu zážitku.“

Koncert, který se konal v rámci mezinárodního kulturního projektu Národního divadla Musica non grata a jako součást oslav 100. výročí Českého rozhlasu, nabídla v přímém přenosu stanice Vltava.

Související